Productia agricola, crestere in 2021 fata de anul precedent. Suprafetele cultivate, in scadere

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In anul 2021, productia agricola a crescut, comparativ cu anul precedent. Cele mai mari majorari s-au inregistrat la cerealele pentru boabe, plantele uleioase si leguminoase pentru boabe. Scaderi s-au inregistrat la productia de cartofi si legume, arata datele INS.

Suprafata cultivata anul trecut a scazut la cereale pentru boabe, leguminoase pentru boabe, cartofi, legume si a crescut la plante uleioase.

Astfel, suprafata cultivata cu cereale pentru boabe s-a redus cu 1,2%, in timp ce productia a crescut cu 49,8%, fata de anul precedent, in principal datorita randamentelor la hectar (productia medie la hectar).

Suprafata cultivata cu porumb boabe in anul 2021 reprezinta 47,3% din suprafata cultivata cu cereale pentru boabe, iar cea cultivata cu grau 41,1%.

Productia de cereale a crescut in principal datorita cresterii cu 61,5% a productiei de grau care are o pondere de 38% in productia de cereale.

La leguminoase pentru boabe productia a crescut fata de anul precedent cu 37,7%, ca urmare a cresterii in principal a randamentului la hectar.

Citeste si: Azomures planuieste sa reia productia de ingrasaminte. Care este cauza deciziei?

In cazul plantelor uleioase, productia a crescut cu 40,2%, iar suprafata cultivata cu 1%.

Cresteri ale productiei s-au inregistrat la rapita (+73,5%), floarea soarelui (+32,7%) si soia boabe (+7,8%).

La cartofi, suprafata cultivata a scazut cu 14,3%, iar productia cu 13,9%. La legume productia a scazut cu 1,2%, ca urmare a scaderii suprafetei cultivate.

In anul 2021, productia de struguri a crescut cu 6,3%, ca urmare a cresterii randamentului la hectar (+7,6%), fata de anul precedent, iar suprafata cultivata a scazut cu 1,2%.

Productia de fructe din livezi a crescut fata de anul precedent cu 11%, datorita cresterii randamentelor la hectar dar si a suprafetelor cultivate.

Comparativ cu unele state membre ale Uniunii Europene, in anul 2021, la porumb boabe si floarea soarelui, Romania s-a situat pe primul loc, atat la suprafata cultivata cat si la productia realizata.

La grau, Romania s-a situat pe locul patru la suprafata cultivata si la productia realizata dupa Franta, Germania si Polonia. La cartofi, Romania s-a situat pe locul sase la suprafata cultivata dupa Germania, Polonia, Olanda, Franta, Belgia si pe locul opt la productia realizata dupa Germania, Franta, Polonia, Olanda, Belgia, Danemarca si Spania.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE