septembrie 26, 2022

USTR: „Legumicultura este in colaps”. Ce solicitari au reprezentantii asociatiei?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Uniunea Salvam Taranul Roman cere sprijinul autoritatilor, in conditiile pierderilor majore suferite de legumicultori in 2020 si in acest an. Astfel, reprezentantii asociatiei solicita guvernantilor ajutoare financiare relevante, care sa le permita fermierilor sa redevina competitivi, se arata in documentul remis Stiri Agricole.

Uniunea Salvam Taranul Roman reprezentata de Ion Paunel, va solicita sprijinul privind acordarea de ajutoare de stat catre legumicultorii mici si medii in contextul preturilor foarte scazute de achizitie la legumele de sezon. Totodata legumicultorii au suferit pierderi in cursul anului 2020 ca urmare a inchiderii pietelor agro-alimentare, a pietelor en-gros, precum si din cauza masurilor dispuse in sectorul HORECA. In plus in anul 2020 am avut si inghet timpuriu, grindina, inundatii urmate de seceta si cu toate acestea s-au realizat productii dar care nu au putut fi comercializate, consecinta fiind aruncarea produselor.

In anul 2021 desi am avut promisiuni privind continuarea programului tomata si altor programe incepute anterior, acestea sau materializat intr-un tarziu dar cu diminuarea cuantumurilor. Va solicitam sa observati ca sectorul legumicol a fost un sector care a fost foarte putin sprijinit ca urmare a pierderilor suferite din cauza pandemiei, cel mai sprijinit sector fiind sectorul cresterii animalelor, diferentele fiind semnificative cu toate ca Uniunea Europeana a dat derogari pentru sprijinul micilor producatori dar si a formelor asociative.

In acest context, este evident ca ajutoarele de stat sau acordat intr-un mod cu totul discretionar, fara o consultare reala si fara o viziune pe termen scurt si mediu. Formelor asociative , respectiv cooperativelor dar si altor entitati care se afla in lantul comercial nu li sa acordat nici un fel de sprijin, desi se puteau acorda pana la 200.000 euro. Nimeni nu a contabilizat pierderile suferite de producatorii mici si medii, nici macar nu au fost interesati, singura masura luata fiind redeschiderea pietelor agro-alimentare in exterior . Toate acestea nu au facut altceva decat sa faciliteze importurile de produse vegetale din spatiul extra comunitar dar si din spatiul comunitar in detrimentul productiei autohtone.

Dezinteresul fata de sectorul legumicol este evident din partea autoritatilor cu putere de decizie, astfel va dam un exemplu elocvent, respectiv, pana la data de 1 mai 2021, Romania, ca si celelalte state membre, ar fi trebuit sa transpuna in legislatia nationala Directiva privind practicile comerciale neloiale care reglementeaza relatia dintre marile lanturi de magazine si furnizorii lor. Momentan insa, proiectul de lege prin care se va face transpunerea este “pe drum” intre Senat si Camera Deputatilor, ca sa nu mai vorbim de lipsa de politici privind sectorul legumicol.

Avand in vedere aspectele mentionat, dar si faptul ca sectorul legumicol, cu precadere legumicultorii mici si medii se afla la limita de subzistenta datorita unei lipse a politicilor pe termen scurt si mediu, unei lipse de viziune in ceea ce priveste incurajarea asocierii prim masuri stimulative pentru fermierii care se asociaza, solicitam masuri concrete si urgente :

  • Infiintarea unui compartiment de horticultura in cadrul MADR
  • Reglementarea in sectorul legume-fructe si actualizarea legislatiei acestui sector conform necesitatilor actuale (trasabilitate, sortare, ambalare, etichetare etc)
  • Acordarea unui ajutor de stat cu o valoare incepand de la 20.000 euro/ferma pana la maxim 100.000 euro/ferma.
  • Acordarea unui ajutor de stat pentru cooperative, grupuri si organizatii de producatori de pana la 300.000 euro, conform derogarilor Comisiei Europene in contextul pandemiei COVID19 si a amendamentelor aduse Regulamentului.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE