Producatorii de legume ar putea obtine un pret mai bun pentru productia obtinuta, daca isi unesc fortele si se asociaza, sustin reprezentantii Cooperativei Tara Mea.
„Micii producatori de legume n-au nicio sansa sa reziste pe piata daca nu se asociaza si nu-si unesc eforturile pentru a vinde productia impreuna. Ceea ce se intampla in aceasta perioada, de altfel o situatie cu care ne intalnim de ceva vreme, demonstreaza inca o data ca fara predictibilitate si o piata de vanzare asigurata, nu putem vorbi de un business sustenabil, nu exista stabilitate, riscul major fiind acela ca recolta sa ajunga la gunoi”, precizeaza reprezentantii Cooperativei Tara Mea, intr-un comunicat.
Ei considera ca, “in goana dupa preturi mari”, multi producatori uita ca, de fapt, este mai important sa-si valorifice recolta in intregime, decat sa se bucure de beneficii de moment. Cand tragi linie la final de an, cel mai mult conteaza sa iesi pe plus si sa ai vanduta toata marfa. De la varfurile de pret specifice inceputului de sezon si pana la cateva zeci de bani pe kilogram, nu este cale lunga, iar de multe ori trecerea are loc brusc si dramatic. In aceste conditii, fara preturi competitive, Romania risca sa fie invadata de marfuri de import, care oricum au o pondere insemnata chiar si in plin sezon, precizeaza acestia.
„Realitatea este ca avem doua categorii de mici producatori romani. Unii care acum incep, au o viziune pentru viitor, cred in predictibilitate, au un plan de dezvoltare, eventual au in desfasurare proiecte pe fonduri europene si sunt interesati sa isi asume colaborari pe termen lung si, in extrema cealalta, producatorii oportunisti, care s-au zbatut pentru un loc in piata si care nu cred in colaborari win-win pe termen lung. Din pacate, cu toate eforturile noastre, acestia din urma sunt oamenii pe care nu te poti baza. S-a intamplat de mai multe ori sa creasca pretul de la o ora la alta, sa incurce contractele in desfasurare, sa se bucure astazi la un leu in plus, fara sa inteleaga ca oportunismul si predictibilitatea nu merg mana in mana. In cele mai multe cazuri, acestea au fost legumele romanesti aruncate. Pe termen lung, orice legumicultor poate face un calcul si poate vedea ca ar castiga mai mult, cu mai putin efort, pe un contract ferm anual, decat sa alerge dupa un pret mai mare intr-o zi”, a declarat Florin Burculescu, presedinte Cooperativa Tara Mea.