Guvernul a aprobat sprijinul pentru legumicultori. Care este valoarea sa si ce culturi sunt incluse?

Facebook
Twitter

In acest an, legumicultorii vor beneficia de un sprijin in valoare de 2.000 de euro pe cultura/1.000 de metri patrati, finantarea fiind asigurata dintr-un plafon maxim de 150 de milioane de lei, potrivit unei Hotarari de Guvern.

Culturile care vor fi sustinute prin noua schema de sprijin sunt cele de ardei, castraveti, tomate si vinete.

„In sedinta Guvernului din data de 16 iunie 2021 a fost aprobata Hotararea pentru aprobarea programului de sustinere a productiei de legume in spatii protejate pentru anul 2021. (…) Schema va fi implementata de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), prin centrele locale/judetene, care vor fi sprijinite in activitatea de control si evaluare a productiei de catre directiile pentru agricultura judetene”, informeaza Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Actul normativ reglementeaza: modalitatea de depunere a cererii la APIA, culturile pentru care se acorda ajutor de minimis si anume ardei, castraveti, tomate, vinete si categoriile de beneficiari: persoane fizice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale, persoane juridice si criteriile de eligibilitate pentru obtinerea sprijinului.

Potrivit sursei citate, actul normativ prevede si productiile minime pe care trebuie sa le obtina producatorii agricoli, precum si documentele justificative care se prezinta pentru obtinerea ajutorului de minimis; efectuarea verificarilor privind existenta suprafetelor, a culturilor declarate si evaluarea productiei, de catre comisii mixte APIA-DAJ; controlul respectarii normelor privind utilizarea durabila a produselor de protectie a plantelor de catre inspectorii fitosanitari oficiali; modalitatea de comunicare intre centrele locale/centrele judetene/APIA si MADR si DAJ.

Depunerea cererilor se va realiza pana la cel tarziu 20 iulie inclusiv, iar valorificarea productiei se va face in perioada 2 noiembrie – 2 decembrie. Documentele justificative pot fi depuse pana la 3 decembrie 2021, inclusiv.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE