Comisia Europeana a adoptat o noua strategie privind biodiversitatea, dar si strategia „De la ferma la consumator”, care are rolul de a asigura un ecosistem echitabil, sanatos si ecologic.
In conformitate cu Pactul verde european, cele doua strategii propun actiuni si angajamente ambitioase ale UE pentru a combate declinul biodiversitatii in Europa si in intreaga lume si pentru a transforma sistemele noastre alimentare in standarde mondiale pentru durabilitatea competitiva, protectia sanatatii umane si planetare, precum si pentru mijloacele de subzistenta ale tuturor actorilor din lantul valoric alimentar.
„Criza provocata de pandemia de COVID-19 a demonstrat cat de vulnerabili ne face accentuarea declinului biodiversitatii si cat de esentiala este pentru societatea noastra buna functionare a sistemului alimentar. Cele doua strategii le acorda cetatenilor o pozitie centrala, angajandu-se sa sporeasca protectia terenurilor si a marii, refacand ecosistemele degradate si conferind UE un rol de lider pe scena internationala, atat in ceea ce priveste protectia biodiversitatii, cat si construirea unui lant alimentar durabil”, precizeaza Comisia Europeana.
Scopul strategiei „De la ferma la consumator”
Prin aceasta strategie se urmareste tranzitia spre un sistem alimentar durabil al UE, care protejeaza securitatea alimentara si si asigura acces la o alimentatie sanatoasa.
Noua abordare isi propune sa reduca amprenta de mediu, sa protejeze sanatatea cetatenilor si sa asigure subzistenta operatorilor economici.
In textul documentului se stabilesc obiective concrete de transformare ale sistemului alimentar UE, printr-o reducere cu 50% a utilizarii pesticidelor, o reducere de 20% a ingrasamintelor, o reducere de 50% a antimicrobienelor utilizate pentru animalele de ferma dar si scopului de a se face trecerea la agricultura ecologica pe cel putin 25% din terenurile agricole.
Scopul strategiei privind biodiversitatea
Noua strategie privind biodiversitatea abordeaza probleme precum: declinul biodiversitatii, utilizarea nesustenabila a terenurilor, poluarea sau supraexploatarea resurselor naturale.
Adoptata in plina pandemie de COVID-19, strategia este un element central al planului de redresare al UE, fundamental pentru prevenirea aparitiei unor epidemii viitoare si consolidarea rezilientei la acestea, precum si pentru oferirea unor oportunitati imediate de afaceri si de investitii pentru relansarea economiei UE.
Aceasta urmareste, de asemenea, sa integreze consideratiile legate de biodiversitate in strategia globala de crestere economica a UE. Strategia propune, printre altele, stabilirea unor obiective obligatorii pentru refacerea ecosistemelor si a raurilor deteriorate, imbunatatirea sanatatii habitatelor si a speciilor protejate din UE, readucerea polenizatorilor pe terenurile agricole, reducerea poluarii, consolidarea agriculturii ecologice si a altor practici agricole favorabile biodiversitatii si imbunatatirea sanatatii padurilor europene.
Strategia prezinta masuri concrete pentru a repune biodiversitatea Europei pe calea redresarii pana in 2030, inclusiv transformarea a cel putin 30 % din terenurile si marile Europei in zone protejate gestionate eficient si, pentru cel putin 10 % din suprafata agricola, revenirea la elemente de peisaj bogate in diversitate.
Va fi deblocata o finantare in valoare de 20 de miliarde de euro anual pentru biodiversitate prin diverse surse, inclusiv fonduri UE si finantare nationala si privata.