APIA, noutati despre platile aferente Campaniei 2020

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

APIA informeaza ca, incepand cu data de 15 mai 2020 si pana la acest moment, a eliberat 720 adeverinte pentru beneficiarii schemelor de plati directe si 613 adeverinte pentru beneficiarii schemelor de plata pentru masurile de mediu si clima

Schemele de plati pentru care se acorda finantare sunt: Masura 10 – Agromediu si clima, Masura 11 – Agricultura ecologica, Masura 13 – Plati pentru zone care se confrunta cu constrangeri naturale), implementate de Agentie in cadrul Campaniei 2020, in baza conventiilor incheiate de APIA cu institutiile financiar-bancare si nebancare.

Pentru a veni in sprijinul fermierilor si a respecta in continuare regulile de distantare sociala impuse de pandemia de COVID 19, incepand din acest an APIA ofera fermierilor  posibilitatea de a solicita Centrelor judetene eliberarea adeverintei prin mijloace electronice si transmiterea acesteia online catre banci, fara a fi nevoie de prezenta fizica a fermierului la centrul judetean sau la banca.

Astfel, peste 95% din totalul adeverintelor au fost eliberate electronic.

Modelul de cerere de eliberare a Adeverintei de inregistrare fermier se gaseste postat pe site-ul APIA, iar lista conventiilor care au fost incheiate pana la aceasta data, poate fi consultata la sectiunea conventii, acorduri, protocoale.

Valoarea creditului va fi de pana la 85% din valoarea sumei calculate conform adeverintei eliberate de APIA.

Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) si Fondul National de Garantare a Creditului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) garanteaza creditele acordate de banci fermierilor.

Reamintim fermierilor ca potrivit Ordinului Ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nr. 50/2017 de modificare a Ordinului Ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nr.703/2013 pentru aprobarea conditiilor in care se vor incheia conventiile dintre institutiile financiar-bancare si nebancare si APIA, in vederea finantarii de catre acestea a activitatilor curente ale beneficiarilor platilor derulate de institutia noastra in baza adeverintelor eliberate, dobanda aferenta acordarii creditelor va fi de RON-ROBOR 6M + maxim 2%.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE