Sistemul Antigrindina, functional si in 2020. Ce suprafata de teren este protejata?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Sistemul National Antigrindina a intrat din nou in functiune in acest an, iar mai multe rachete antigrindina au fost lansate spre o formatiune noroasa,  cu scopul de a inlatura pericolul caderilor de grindina.

In data de 20.05.2020 incepand cu ora 20:00, o formatiune noroasa cu potential mare de grindina a patruns in Romania prin zona Segarcea, zona protejata de Unitatea de Combatere a Caderilor de Grindina Oltenia. Astfel, in intervalul orar 20:06 – 21:38 au fost lansate un numar de 69 rachete antigrindina cu iodura de argint (agent de insamantare a norilor), inlaturandu-se astfel pericolul caderilor de grindina din aria de protectie.

Spre deosebire, in localitatile Popesti, Babeni din judetul Valcea, care NU se afla in aria de protectie a SNACP a cazut grindina, zona respectiva fiind puternic afectata de fenomenul meteo extrem. Totodata, precizam ca in urma interventiior efectuate pentru combaterea caderilor de grindina in aria de protectie a UCCG Oltenia, canitatea de precipitatii inregistrata s-a situat in intervalul 10-20 l/m2.

Conform imaginilor radar, se constata ca pericolul caderilor de grindina a fost inlaturat datorita actiunilor de interventii active in atmosfera desfasurate in cadrul UCCG Oltenia, iar balanta de apa din nor nu a fost afectata.

Reamintim ca sezonul de combatere a caderilor de grindina incepe in data de 15 aprilie a fiecarui an si se finalizeaza in 15 octombrie, pentru toate Unitatile din structura SNACP.

Suprafata protejata de Sistemul National Antigrindina

In sezonul de combatere 2020, Sistemul National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor va proteja o suprafata de aproximativ 1.500.000 ha, prin functionarea unui numar de 65 de puncte de lansare (PL), apartinand unitatilor:

Unitatea Pilot de Combatere a Caderilor de Grindina Prahova care asigura protectia culturilor agricole in judetele Prahova, Buzau, Teleorman si Olt

Unitatea de Combatere a Caderilor de Grindina Iasi care asigura protectia culturilor agricole in judetele Iasi si Vaslui;

Unitatea de Combatere a Caderilor de Grindina Vrancea care asigura protectia culturilor agricole in judetele Vrancea si Galati;

Unitatea de Combatere a Caderilor de Grindina Timis care asigura protectia culturilor agricole in judetul Timis;

Unitatea de Combatere a Caderilor de Grindina Oltenia care asigura protectia culturilor agricole in judetele Olt, Dolj, Valcea, Mehedinti.

In acest sezon, in intervalul 15 aprilie-21 mai, unitatile de combatere a caderilor de grindina din cadrul SNACP au lansat un numar de 431 rachete antigrindina din UCCG Prahova, Oltenia, Moldova 1 Iasi si Moldova 2 Vrancea.

Informatii suplimentare

In contextul schimbarilor climatice, al cresterii tot mai accentuate a nivelului de dioxid de carbon in atmosfera, de crestere a temperaturii la nivel mondial, de inmultire a numarului si intensitatii fenomenelor meteorologice periculoase, devine necesara si oportuna dezvoltarea activitatilor de modificare locala a vremii prin interventii active in atmosfera. Interventiile active in atmosfera reprezinta ansamblul actiunilor de modificare artificiala a vremii prin diferite mijloace specifice acestui domeniu.

Aceste activitati au scopul de a:

  • Reduce riscul fata de fenomenele meteorologice periculoase pentru populatie, inclusiv pentru zonele de interes economic, culturile agricole, zonele urbane si rurale (protejarea cetatenilor) – respectiv protejarea fata de fenomene meteorologice precum grindina, ceata densa, tornadele;
  • Creste nivelul precipitatiilor in zonele de interes agricol;

Astfel de activitati sunt:

  • Suprimarea grindinei;
  • Cresterea locala sau extinsa a precipitatiilor, precum si uniformizarea acestora;
  • Disiparea cetii dense;
  • Atenuarea fenomenelor meteorologice extreme precum furtuni puternice, tornade, s.a.

In Romania, interventiile active in atmosfera pentru combaterea caderilor de grindina au inceput in anul 2000 si sunt gestionate de catre executiv prin intermediul Autoritatii pentru Administrarea Sistemului National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor, institutie publica aflata in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

La acest moment, protectia antigrindina si mai ales infrastructura de crestere a precipitatiilor sunt in curs de dezvoltare la nivelul intregii tari si de conectare la nivel transfrontalier, aspect deosebit de important pentru sustenabilitatea si perspectiva de dezvoltarea a sistemului in contextul accelerarii hazardurilor climatice. Sisteme similare de combatere a caderilor de grindina prin utilizarea generatoarelor terestre, a rachetelor antigrindina si a aviatiei functioneaza de cateva decenii in statele europene. In tarile invecinate sau cu organizare administrativa similara Romaniei, managementul acestor sisteme se realizeaza centralizat la nivel national, fiind coordonat in mod unitar de o structura specializata.

Programul de realizare al Sistemului national antigrindina si de crestere a precipitatiilor (SNACP) este national, strategic, pe termen lung, interdisciplinar si are caracter bivalent: de cercetare si operational.

Scopul SNACP este de a asigura protectia culturilor agricole cu inalta valoare economica (vii, livezi, sere, culturi agricole, etc) precum si al comunitatilor rurale din zonele de interventie, fata de fenomenele meteorologice periculoase asociate schimbarilor climatice. In conformitate cu noile abordari mondiale privind managementul riscului, SNACP actioneaza ca un mecanism de preventie si protectie ex-ante, important pentru dezvoltarea durabila a zonelor rurale pentru ca asigura nu doar protectia culturilor agricole, ci si a comunitatilor locale si a bunurilor publice si private din zonele de interventie.

Conform studiilor de fezabilitate care stau la baza dezvoltarii Sistemului, rentabilitatea investitiei in servicii de protectie antigrindina prin tehnologia rachetelor antigrindina variaza intre 1:7 si 1:14 (pentru un leu investit, se salveaza alti 7 lei, respectiv 14 lei). In general, eficienta economica a infrastructurii antigrindina variaza in functie de costurile de infiintare/operare/exploatare si intretinere, de conditiile meteo-climatice din sezonul de combatere a caderilor de grindina, precum si de numarul si calitatea interventiilor active in atmosfera din sezon. Astfel, costul serviciilor de interventie activa in atmosfera, pentru fiecare sezon de combatere a caderilor de grindina, variaza intre 9-20 EURO/ha, functie de variabilele amintite. Pentru anul 2019, costul total al serviciilor de combatere a caderilor de antigrindina pentru culturile din zona protejata, a fost de 65,7 lei/ha, echivalentul a cca 13,7 EURO/ha.

SNACP se dezvolta la nivel regional; unitatile de combatere a caderilor de grindina (UCCG) si punctele de lansare (PL) din structura protejeaza culturile cu inalta valoare economica, comunitatile rurale si infrastructura publica si privata din mai multe judete din regiunile in care sistemul este operational, si care au nivel ridicat de vulnerabilitate la fenomene meteorologice periculoase.

Activitatea de combatere a caderilor de grindina se desfasoara cu asistenta tehnica a Proiectantului General, in baza Programelor de Omologare pentru fiecare Unitate, avizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale; Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri; Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor; Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor si Ministerul Afacerilor Interne. Mentionam ca, din componenta Proiectantului General fac parte: Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru pedologie, agrochimie si protectia mediuluI (ICPA) Bucuresti, Universitatea din Craiova, ROMARM-Electromecanica Ploiesti, etc.

Activitatile de combatere a caderilor de grindina nu afecteaza balanta generala de apa in nor, nu au impact semnificativ asupra dinamicii sistemului noros (inclusiv schimbarea directiei acestuia) ci, dimpotriva, asigura cresterea si uniformizarea precipitatiilor numai in aria de combatere si adiacenta acesteia. Activitatile de interventii active in atmosfera genereaza modificari ale conditiilor meteo-climatice la nivel local, cu raza limitata de actiune, in spatiu si timp, dat fiind faptul ca un punct de lansare (PL) protejeaza fata de caderile de grindina comunitatile si culturile agricole de pe o arie circulara cu raza de cca. 10 km.

Precizam ca numai in anul 2019, au fost primite, prelucrate si transmise un numar total de 4.588 informari, atentionari nowcasting meteorologice si hidrologice, din care peste 1.300 au fost avertizari de cod portocaliu si rosu, ceea ce reprezinta o valoare in crestere usoara fata de anii anteriori si care reflecta tendinta de intensificare schimbarilor climatice si la nivelul Romaniei.

Ca urmare a masurilor de investitii in instrumente de management al riscurilor climatice, in special dezvoltarea activitatilor de interventii active in atmosfera, suprafetele afectate de caderile de grindina au fost diminuate semnificativ.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE