Relansarea agriculturii: 6.000 de euro de fermier pentru cumpararea de echipament de irigatii si terenuri pentru tinerii agricultori. Iata toate masurile

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Guvernul a publicat in aceasta saptamana Planul National de Investitii, care prevede,  printre altele, alocarea a 410 milioane de euro pentru agricultura si industria alimentara, care vor putea asigura investitii in constructia unor depozite de comercializare a produselor agricole, granturi pentru achizitia de echipamente pentru irigatii si granturi de finantare pentru antreprenoriat rural, precum si fonduri pentru instalarea tinerilor fermieri cu teren agricol concesionat de la stat.

De asemenea, planul cuprinde si constructia a opt depozite regionale cu temperatura controlata, care vor putea asigura depozitarea, sortarea, ambalarea, etichetarea si comercializarea produselor agricole locale. Valoarea acestei investitii se ridica la 120 milioane de euro.

Mai mult, prin acest program se vor oferi granturi pentru cumpararea de echipamente de irigatii, respectiv kit-uri de irigatii, in valoare de 6.000 de euro de beneficiar, cu un buget total alocat de 48 milioane de euro.

Totodata, Guvernul a planificat granturi de finantare pentru antreprenoriat rural. Obiectivul consta in “sprijinirea directa a activitatilor de procesare si de distributie a produselor agricole obtinute de micii producatori; valoare grant: 40.000 euro/2 locuri de munca create pana la 100.000 euro/5 locuri de munca create”. Potrivit sursei citate, bugetul alocat se ridica la 200 milioane de euro.

In ceea ce priveste ‘Instalarea tinerilor fermieri cu teren agricol concesionat de la stat’, bugetul estimativ este de 42 milioane de euro, din care 20 milioane de euro alocare distincta pentru tinerii din afara granitelor in scopul reintoarcerii in tara a celor cu experienta si formare in domeniul agricol. “Pentru prima data, beneficiarii pot accesa facilitatea concesionarii de terenuri cu destinatie agricola, libere de contract cu suprafata de maxim 50 de ha, apartinand domeniului public sau privat al statului”, se arata in document.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE