Agrometeo: seceta puternica si extrema la culturile de grau si porumb. Iata situatia din fiecare regiune a tarii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Continutul de umiditate in culturile graului de toamna se situeaza, in continuare, in limite scazute si deosebit de scazute, se arata in ultima prognoza agrometeorologica ANM, valabila in intervalul 27 mai-2 iunie.

Sub aspect termic, intervalul se va caracteriza printr-o vreme in general normala, in majoritatea regiunilor. Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 9…19°C, limite apropiate de mediile multianuale, pe aproape intreg teritoriul agricol.

Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 13…24°C, la nivelul intregii tari. Temperatura minima a aerului va oscila intre 4…14°C, in toate zonele de cultura. Instabilitatea atmosferica va fi accentuata si se va menifesta prin ploi locale cu caracter de aversa, dar si torentiale, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului, local cu aspect de vijelie, in cea mai mare parte a tarii.

De asemenea, cantitatile de apa prognozate pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol, iar izolat, vor fi conditii de producere a grindinei.

Caracteristici agrometeorologice

In cultura graului de toamna, continutul de umiditate din sol pe profilul 0-100 cm, se va incadra in limite scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica avand diferite grade de intensitate, respectiv moderata, puternica si extrema, in Moldova, Dobrogea, Banat, Crisana, Maramures si Transilvania, cea mai mare parte a Munteniei, local in centrul, estul si sudul Olteniei.

Aprovizionarea cu apa a solului va prezenta valori satisfacatoare si apropiate de optim, in nordul, estul si sud-vestul Olteniei, izolat in nord-estul Munteniei.

In stratul de sol 0-50 cm, in cultura neirigata de porumb, se vor inregistra deficite de apa (seceta pedologica moderata, puternica si extrema), in Dobrogea, pe suprafete extinse din Crisana si Banat, nordul, local estul, centrul, vestul, sudul si sud-estul Moldovei, estul, centrul, sudul si sud-vestul Transilvaniei, estul, sudul, sud-vestul si centrul Munteniei. Rezerva de umiditate din sol se va situa in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in Maramures si Oltenia, nordul, local centrul si sudul Transilvaniei, estul, centrul, sudul si sud-vestul Moldovei, nordul, nord-vestul, vestul si izolat sud-estul Munteniei, nord-estul Banatului, vestul Crisanei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

Ca urmare, regimul hidro-termic favorabil din aer si sol va determina o evolutie in general normala a proceselor vegetative atat la speciile de camp, cat si la cele pomi-viticole in majoritatea regiunilor agricole, ritmurile de crestere si dezvoltare fiind mai intensificate in zonele de campie, indeosebi pe suprafetele cu o buna aprovizionare cu apa in sol.

Orzul si graul de toamna infiintate in perioada optima vor parcurge fazele de „burduf”-inspicare (10-100%), inflorire (10-40%), precum si inceputul maturitatii in lapte (10-15%), in cea mai mare parte a zonelor agricole.

La culturile intarziate fenologic se vor semnala fazele de alungire a tulpinii (40-100%), „burduf” si inspicare (10-70%). In sudul, sud-estul, estul si centrul tarii, rapita isi va continua inflorirea (30-100%), formarea silicvelor si a boabelor in silicve (10-100%).

Cultura de floarea-soarelui va parcurge rasarirea (30-100%), dezvoltarea primei perechi de frunze (10-100%) si infrunzirea (5-13 frunze) in majoritatea regiunilor agricole, uniformitatea si vigurozitatea plantelor fiind pe ansamblu buna.

In functie de data semanatului, la porumb vor predomina rasarirea (30-100%), formarea frunzei a treia (10-100%) si infrunzirea (4-8 frunze) in cea mai mare parte a tarii, cu o stare de vegetatie in general buna.

La sfecla de zahar din principalele bazine specializate se vor inregistra fazele de rasarire, dezvoltarea primei perechi de frunze, precum si alungirea axei hipocotile, in special in Transilvania, iar la cartof, functie de data plantatului, predominante vor fi incoltirea, rasarirea, dezvoltarea primei perechi de frunze (30-100%) si local, la soiurile timpurii, tuberizarea (10-20%).

In majoritatea plantatiilor, pomii fructiferi se vor afla la legarea si formarea rodului, cresterea si coacerea fructelor, precum si infrunzirea. Izolat, la soiurile timpurii de cires din jumatatea de sud a tarii aflate la maturitatea tehnologica va fi posibila recoltarea.

Vita de vie isi va continua fazele de infrunzire, crestere a lastarilor si aparitia inflorescentelor, iar in sudul, estul si vestul tarii se va inregistra inflorirea la soiurile timpurii de masa. In conditiile agrometerologice mentionate, lucrarile agricole in camp (fertilizari, erbicidari, prasile manuale/mecanice, tratamente fito-sanitare, etc.) vor fi temporar intrerupte in zilele cu precipitatii.

Recomandari de specialitate

  • Combaterea bolilor si daunatorilor in culturile de toamna;
  • Efectuarea lucrarilor de intretinere in plantatiile pomi-viticole (tratamente fito-sanitare);
  • Continuarea fertilizarii foliare la speciile de camp;
  • Efectuarea lucrarilor agrotehnice de intretinere a culturilor de primavara (prasile mecanice si manuale, erbicidari, tratamente cu insecto-fungicide).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE