Strategia „De la ferma la consumator”. Ideile UE pentru o hrana mai sanatoasa

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

De la ferma la consumator  PE prezinta noi planuri pentru sisteme alimentare mai bune: o hrana mai sanatoasa, asigurarea securitatii alimentare, un venit echitabil pentru fermieri, reducerea amprentei de mediu.

Parlamentul saluta Strategia „De la ferma la consumator” si subliniaza ca este important sa producem alimente sanatoase in mod sustenabil. Miza este atingerea obiectivelor Pactului verde european, inclusiv a celor referitoare la clima, biodiversitate, poluare zero si sanatate publica.

Eurodeputatii au subliniat ca este nevoie de o sustenabilitate crescuta in fiecare etapa a lantului de aprovizionare cu alimente. Ei au reiterat ca noi toti – de la fermieri la consumatori – avem un rol de jucat in acest demers. Eurodeputatii doresc o garantie ca fermierii pot castiga o cota-parte echitabila din profitul asociat alimentelor produse sustenabil. Astfel, ei indeamna Comisia sa depuna mai multe eforturi – inclusiv prin adaptarea normelor referitoare la concurenta – pentru a intari pozitia fermierilor in lantul de aprovizionare.

Alte recomandari includ:

O hrana mai sanatoasa

– este nevoie de recomandari europene intemeiate pe date stiintifice privind o alimentatie sanatoasa, inclusiv o eticheta nutritionala europeana obligatorie pe partea din fata a ambalajului;

– trebuie gasite solutii pentru consumul excesiv de carne si de alimente cu grad inalt de prelucrare si continut ridicat de sare, zahar si grasimi, inclusiv prin stabilirea unor niveluri maxime ale aportului zilnic.

Pesticidele si protejarea polenizatorilor

– o procedura mai buna de aprobare a pesticidelor si o mai buna monitorizare a aplicarii ei pentru a proteja polenizatorii si biodiversitatea;

– obiective obligatorii de reducere a cantitatii de pesticide folosite. Statele membre ale Uniunii ar trebui sa puna in aplicare aceste obiective in cadrul planurilor lor strategice PAC.

Emisiile de gaze cu efect de sera (GES)

– pachetul „Pregatiti pentru 55 in 2030” trebuie sa stabileasca obiective ambitioase pentru emisiile generate de agricultura si utilizarea conexa a terenurilor si trebuie sa le reglementeze, inclusiv prin introducerea unor criterii stricte pentru energia din surse regenerabile bazate pe biomasa;

– absorbantii naturali de carbon trebuie regenerati si consolidati.

Citeste si: 5 culturi rentabile care pot fi infiintate toamna – aspecte de care sa tii cont

Calitatea vietii animalelor

– avem nevoie de indicatori comuni, bazati pe date stiintifice, pentru a masura calitatea vietii animalelor, pentru a asigura o armonizare mai mare la nivelul intregii Uniuni;

– legislatia actuala a Uniunii trebuie sa fie evaluata pentru a constata daca este nevoie de schimbari;

– se va renunta treptat la folosirea custilor pentru cresterea animalelor in Uniune;

– produsele de origine animala care provin din afara Uniunii ar trebui sa fie autorizate doar daca respecta standarde aliniate cu cele ale Uniunii.

De la ferma la consumator o strategie bazata pe agricultura ecologica

– suprafata terenurilor ecologice ale Uniunii ar trebui marita pana in 2030;

– este nevoie de initiative (in domeniul fiscal, al promovarii si al achizitiilor publice) pentru a stimula cererea.

Rezolutia a fost adoptata cu 452 voturi pentru, 170 impotriva si 76 abtineri. Votul a avut loc marti, iar rezultatele au fost anuntate miercuri. Puteti urmari inregistrarea dezbaterii aici.

Urmatoarele etape

Comisia are in vedere o serie de propuneri legislative in cadrul Strategiei „De la ferma la consumator”. Eurodeputatii au subliniat necesitatea unor evaluari ex ante solide si stiintifice ale impactului oricaror astfel de propuneri si, in timpul dezbaterii in plen, multi au regretat publicarea tardiva de catre Comisie a raportului Centrului Comun de Cercetare privind impactul strategiei „De la ferma la consumator”.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE