5 culturi rentabile care pot fi infiintate toamna – aspecte de care sa tii cont

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Rentabilitatea unei culturi, indiferent ca este vorba despre cereale, plante oleaginoase, tehnice, legumicole ori pomi si arbusti fructiferi, depinde foarte mult de infiintarea corecta a plantatiilor, respectarea lucrarilor agrotehnice si a masurilor fitotehnice de prevenire si combatere a bolilor, daunatorilor si buruienilor. 

In continuare, afli care sunt cinci dintre culturile profitabile ce pot fi infiintate toamna, ce particularitati prezinta fiecare dintre ele si ce operatiuni de intretinere si protectie sunt necesare pentru ca businessul tau sa inceapa cu dreptul.  

Culturi pe care le poti infiinta toamna – aspecte generale

Infiintarea cu succes a unei culturi, indiferent de specia aleasa, inseamna sa tii cont de anumite aspecte, cum ar fi:

 • particularitatile plantelor – cerintele fata de temperatura, lumina, apa, nutrienti;
 • alegerea terenului potrivit – alegi anumite soiuri, in functie de clima si calitatea solului;
 • amplasarea culturii – expunerea fata de soare, sensibilitatea fata de factorii de stres; 
 • folosirea unui material saditor certificat – rezistent la boli, daunatori si la factorii de stres; 
 • pregatirea terenului – realizarea corecta a lucrarilor solului, pentru o plantare eficienta;
 • alegerea sistemului de cultura – cu recoltare manuala sau mecanizata intensiv;
 • respectarea regulilor de plantare – momentul optim pentru infiintarea culturii, distanta dintre plante, adancimea la care le plantezi, irigarea corecta;
 • aplicarea masurilor de prevenire a bolilor, daunatorilor, buruienilor – rotatia culturilor, igienizarea culturii, folosirea fungicidelor, insecticidelor si erbicidelor.

Printre culturile profitabile care pot fi infiintate toamna se numara cele de: 

 • gutui (Cydonia oblonga), familia Rosaceae;
 • usturoi (Allium sativum), familia Liliaceae; 
 • zmeur (Rubus idaeus), familia Rosaceae;
 • catina (Hippophae rhamnoides), familia Elaeagnaceae;
 • alun (Corylus avellana), familia Betulaceae.

Infiintarea culturii de gutui – particularitati de care sa tii cont

Dintre semintoase (par, mar, gutui), gutuiul este cel mai sensibil la factorii de mediu, avand cerinte deosebite, mai ales in ceea ce priveste temperatura. Este motivul pentru care ar trebui sa infiintezi o astfel de cultura in zonele cu veri calduroase si ierni mai blande (temperaturile sa nu coboare sub -26°C, desi pomii tineri pot sa fie vatamati chiar si la -20°C) si sa amplasezi plantatia intr-un loc adapostit, ferit de vantul puternic si de curenti, si cu o buna expunere la soare (la umbra, gutuiul se dezvolta foarte slab, nu va rodi abundent si va avea o viata scurta). Totodata, gutuiul prefera solurile adanci, fertile, calde, umede, argiloase. Are nevoie de multa apa, dar rezista si in regiunile mai secetoase, cu 500-600 mm pe an. 

Gutuiul poate fi atacat de o multime de daunatori si agenti patogeni. Dintre toate bolile care pot afecta cultura gutuiului, focul bacterian este cel mai periculos. De aceea, este important sa respecti masurile de protectie sanitara, adica sa aplici tratamente preventive si de combatere a agentilor patogeni, a daunatorilor si a buruienilor, precum si sa realizezi la timp si corect lucrarile de intretinere. La fel de importanta este si monitorizarea permanenta a culturii. 

Aspecte importante pentru infiintarea culturii de usturoi

Potrivit lucrarii „Tratat de legumicultura”, Prof. univ. dr. Ruxandra Ciofu – coordonator, Prof. univ. dr. Nistor Stan, Prof. univ. dr. Victor Popescu, Prof. univ. dr. Pelaghia Chilom, Prof. univ. dr. Silviu Apahidean, Prof. univ. dr. Arsenie Horogos, Prof. univ. dr. Viorel Berar, Prof. univ. dr. h. c. Karl Fritz Lauer, Prof. univ. dr. Nicolae Atanasiu (2004), usturoiul are cerinte mici fata de caldura si, daca este bine inradacinat, poate rezista iarna chiar si la -25°C. Nu suporta seceta, dar nici umezeala excesiva si este o planta mare iubitoare de lumina. Plantarea de toamna se face in lunile septembrie-octombrie, astfel:

 • se planteaza patru randuri pe strat inaltat, cu latimea de 104 cm;
 • distanta dintre bulbi este de 28 cm;
 • distanta pe rand este de 3-4 cm;
 • adancimea de plantare: 4-5 cm.

Nematodul bulbilor este unul dintre daunatorii care pot produce pagube insemnate, chiar compromiterea culturii. De aceea, se recomanda cultivarea unor soiuri rezistente, folosirea unui material saditor certificat, provenit din culturi neinfestate si pastrat in conditii optime, precum si respectarea lucrarilor de intretinere (afanarea solului, plivitul, dirijarea factorilor de vegetatie) si a masurilor fitosanitare. Totodata, nu este indicata cultivarea usturoiului în monocultură in ani consecutivi si nici la mai putin de trei-patru ani pe acelasi teren.

Cultura usturoiului poate fi afectată de îmburienare. Pentru o combatere eficientă a buruienilor monocotiledonate și a unor specii de dicotiledonate anuale, poți opta pentru Stomp® Aqua, un erbicid pe bază de pendimentalin, cu aplicare pe sol (toate tipurile de sol mineral și care nu au un conținut de materie organică de peste 10%), și care este absorbit de buruieni prin vârfurile de creștere coleoptil/hipocotil. Astfel, buruienile sunt eliminate imediat după germinare sau răsărire, fără să mai poată intra în competiție cu usturoiul, în ceea ce privește necesarul de lumină, apă și substanțe nutritive. Se aplică preemergent, doza recomandată, pentru cultura de usturoi, fiind de 2 – 4 l/ha.

Particularitatile infiintarii culturii de zmeur

Zmeurul este un arbust fructifer care are nevoie de soluri bine drenate, afanate, bogate in humus si cu un subsol permeabil de cel putin 50 cm grosime. Este foarte pretentios in ceea ce priveste necesarul de nutrienti din sol, iar apa freatica trebuie sa fie la o adancime de sub 1-1,5 m. Temperaturile optime pentru dezvoltarea zmeurului sunt intre 17 si 23°C. Nu suporta caldura excesiva si nici gerul. Cand infiintezi o astfel de cultura, este bine sa alegi un teren adapostit, cu expunere foarte buna la lumina si situat intr-o zona cu peste 700 mm precipitatii anual. 

Zmeurul poate fi atacat de mai multe tipuri de virusuri, iar din aceasta perspectiva, folosirea unui material saditor certificat, rezistent la boli si daunatori, este esentiala. Este indicat sa cultivi zmeur dupa cultura de porumb sau de floarea-soarelui, pentru ca acestea lasa solul curat de buruieni.

Terenul trebuie nivelat, dezinfectat cu un insecticid, fertilizat corespunzator si arat la o adancime de 25-30 cm. Dupa trei-patru saptamani, este nevoie de discuit in doua sensuri, pentru maruntirea foarte buna a solului. Urmeaza pichetarea, marcarea randurilor, saparea gropilor si plantarea propriu-zisa. Distantele dintre plante difera in functie de sistemul de productie ales:

 • 2,5-3,0×0,5m, cu un numar de 6.666-8.000 plante/ha – pentru plantatiile cu recoltare manuala;
 • 4,0-0,5 m, 5.000 plante/ha – pentru plantatiile cu recoltare mecanizata.

Totodata, vei avea nevoie de sisteme de sustinere (spalieri, tutori, araci) si de un sistem de irigare prin picurare. Productia medie este de 8.000 kg/ha la o densitate de 6.670 plante/ha.

Infiintarea culturii de catina

Conform lucrarii „Pomicultura pentru toti” – Nicolae Tanasescu (2005), catina este foarte pretentioasa fata de lumina. Este indicat ca, pentru infiintarea culturii, sa alegi un teren cu expunere directa, pentru ca umbra si semiumbra vor duce la o slaba dezvoltare a plantelor si chiar la uscare. Catina rezista foarte bine atat la frig (sub -35°C), cat si la canicula (peste 40°C). Poate fi cultivata pe orice tip de sol, dar sunt preferate cele brune sau aluviale, bine aerisite, suficient de umede si cu expunere sudica sau sud-estica. 

Plantarea se face la o distanta de 3-4 m sau 1,5-3 m, in functie de soiul ales si de forma de conducere (tufa sau pom). Pe aceeasi parcela trebuie sa existe atat plante femela, cat si plante mascul, ca sa se poata realiza polenizarea. Proportia dintre femele si masculi ar trebui sa fie de 5 la 1 sau de 10 la 2.

Catina incepe sa rodeasca la doi-trei ani de la infiintarea plantatiei si o cultura de catina poate fi rentabila mult timp, peste douazeci de ani. 

Particularitatile infiintarii culturii de alun

Potrivit lucrarii „Pomi, arbusti fructiferi, capsun – Ghid tehnic si economic”, autori coordonatori Dorin Sumedrea, Ilarie Isac, Mihail Iancu, Aurelian Olteanu, Mihail Coman, Ion Dutu (2014), daca te hotarasti sa infiintezi o cultura de alun, este bine sa alegi un teren plan sau usor in panta (8-10%), de preferat, situat intr-o zona colinara si deluroasa si cu un sol lutos, luto-nisipos, luto-argilos, aluvionar. Trebuie sa tii cont ca stratul de sol fertil ar trebui sa fie de 60-80 cm, iar apa freatica sa nu fie la o adancime mai mica de 1,5-2 m, dar nici mai mare de 4-4,5 m.

Temperatura optima pentru dezvoltarea alunului este intre 10 si 24°C. In perioada de repaus, poate rezista pana la -30°C, dar nu suporta oscilatiile de temperatura. Cresterea si fructificarea alunului sunt direct influentate de lumina, densitatea in plantatie, expozitia, modul de dirijare al coroanelor fiind esentiale. 

Totodata, alunul are cerinte ridicate fata de apa, astfel ca plantatia ar trebui infiintata intr-o zona cu peste 700 mm de precipitatii anuale. Pe de alta parte, excesul de umiditate poate duce la aparitia bolilor criptogamice (Botrytis cinerea si Monilinia fructigena). Un alt aspect important de care va trebui sa tii cont este ca in zona in care infiintezi cultura de alun sa existe miscari ale aerului suficient de puternice, pentru ca alunul este o planta cu polenizare anemofila (cu ajutorul vantului). 

Un randament bun al unei culturi inseamna productii bogate, constante, ce pot fi valorificate in orice sezon. Rentabilitatea unei plantatii depinde foarte mult de modul in care o infiintezi, de la alegerea speciilor potrivite pentru o anumita perioada a anului pana la efectuarea corecta si la timp a lucrarilor agrotehnice si aplicarea masurilor de prevenire si combatere a bolilor, daunatorilor si a buruienilor. Gutuiul, usturoiul, zmeurul, catina si alunul sunt printre culturile profitabile care pot fi infiintate cu succes toamna, tinand cont de recomandarile de mai sus.

 

Sursa foto: Shutterstock

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE