Mai multi europarlamentari romani solicita un sprijin sustinut pentru fermierii din UE, astfel incat sectorul agricol sa nu fie afectat de seceta si de instabilitatea generata de pandemia de coronavirus.
„Cerem un buget consistent european, in care sa fie si o finantare pe masura pentru agricultori, astfel incat acestia sa nu plateasca pretul acestei crize. Nu vrem sa inlocuim criza coronavirusului cu o criza alimentara pe care o riscam si din cauza secetei”, a spus Dacian Ciolos, eurodeputat al Aliantei USR-PLUS, seful grupului Renew Europe din Parlamentul European.
De aceea, este nevoie ca fondurile alocate de UE agriculturii incepand de anul viitor sa fie cel putin la nivelul de pana acum, au sustinut europarlamentarii romani Carmen Avram, Dacian Ciolos si Siegfried Muresan, in cadrul evenimentului intitulat „Sprijinul UE pentru cetateni si economic si combaterea stirilor false”, organizat de Biroul Parlamentului European in Romania.
„Suntem convinsi ca exista o majoritate in Parlamentul European care cere ca bugetul alocat Politicii Agricole Comune sa nu scada”, a spus Ciolos.
Carmen Avram, membru al Comisiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (AGRI) din Parlamentul European, considera ca pandemia de coronavirus a aratat, inca o data, importanta Politicii Agricole Comune.
„Pana la declansarea acestei crize, agricultura devenise copilul vitreg al Uniunii Europene si toata lumea incerca sa taie din fonduri si sa reduca din subventiile fermierilor mari. Dupa declansarea crizei s-a descoperit ca suntem foarte dependenti de materie prima si de hrana”, a spus Avram.
Pe fondul extinderii pandemiei, tot mai multe state europene au anuntat inchiderea granitelor, afectand astfel transportul de marfuri pe continent. Comisia Europeana a intervenit insa rapid, asigurand crearea unor culoare verzi pentru transportul de marfuri, care sa permita transferul si alimentelor de la producatori spre comercianti.
In plus, eurodeputatul a vorbit si despre sprijinul exceptional, de pana la 5.000 de euro pentru fermieri si pana la 50.000 de euro pentru firmele din sectorul agroalimentar afectate de COVID-19, acordat de UE din fondurile neutilizate in cadrul programelor de dezvoltare rurala.
Grupul popularilor europeni sustine aceasta initiativa
Si grupul popularilor europeni, cel mai mare din Parlamentul UE, insista pentru o finantare corespunzatoare acordata prioritatilor traditionale ale Uniunii – politica agricola si politica de coeziune, a amintit Siegfried Muresan, vicepresedinte al grupului PPE responsabil de bugete.
„A vota impotriva bugetului UE este o arma nucleara. Parlamentul European este dispus sa foloseasca acest instrument important pe care il avem, daca solicitarile noastre nu sunt incluse in bugetul UE pe urmatorii ani”, a transmis eurodeputatul PNL.