Seceta pedologica moderata, puternica si extrema se va mentine in majoritatea zonelor agricole pe parcursul urmatoarelor zile, pe fondul temperaturilor maxime ridicate ale aerului, ce vor ajunge si la 37 de grade Celsius, se arata in prognoza de specialitate a Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), valabila pentru perioada 7 – 13 august.
Din punct de vedere termic, in acest interval se va mentine o vreme calda in majoritatea regiunilor agricole si chiar caniculara in zonele sudice si estice. Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 18 si 31 de grade, abaterile termice pozitive fiind de pana la 7 grade, in cea mai mare parte a tarii.
In majoritatea zonelor de cultura, maxima aerului va fi cuprinsa intre 25 si 37 de grade Celsius, in timp ce minimele se vor incadra intre 10 si 24 de grade.
Sub aspect pluviometric, se intrevad ploi locale sub forma de averse, insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, iar izolat vor fi conditii de producere a grindinei.
Conform specialistilor, in cultura de porumb neirigat, continutul de apa pe adancimea de sol 0 – 100 cm va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema) in Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei, Munteniei si Olteniei, local in nordul, nord-vestul si vestul Banatului, centrul, izolat sudul Transilvaniei si al Crisanei.
De asemenea, in Maramures, pe suprafete agricole extinse din Transilvania, Crisana, izolat in nord-vestul si vestul Moldovei, nord-vestul si estul Munteniei, nordul Olteniei, nord-estul Banatului, rezerva de umiditate din sol se va incadra in limite satisfacatoare si apropiate de optim.
In acest context si pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer de la suprafata solului se vor inregistra in continuare ofilirea temporara si rasucirea aparatului foliar in orele de amiaza la prasitoare, uscarea frunzelor bazale, starea de vegetatie a culturilor depreciindu-se treptat, in special pe terenurile afectate de fenomenul de seceta pedologica cu diferite grade de intensitate.
La floarea-soarelui va fi posibila finalizarea fazei de inflorire (100%), culturile aflandu-se predominant la maturitate ceara (10-100%), precum si maturitate deplina (10-60%), in special in semanaturile efectuate in perioada optima si pe suprafetele cu o buna aprovizionare cu apa a solului.
Totodata, cultura de porumb se va afla la inflorirea paniculului (60-100%) si matasire (50-100%), maturitate in lapte si ceara (10-100%), indeosebi la hibrizii extra-timpurii si timpurii, iar la sfecla de zahar se va inregistra cresterea intensa a radacinii in grosime si greutate, in timp ce cartoful va parcurge cresterea tuberculilor si uscarea vrejilor, local fiind posibila declansarea maturitatii tehnologice la soiurile de vara.
Potrivit sursei citate, la pomii fructiferi (semintoase) vor predomina fazele de crestere si dezvoltarea a fructelor, acumularea zaharurilor, coacerea rodului, iar la samburoase se va continua recoltarea. In plus, in majoritatea podgoriilor, la vita-de-vie se vor semnala cresterea si dezvoltarea boabelor, acumularea zaharurilor, precum si izolat coacerea boabelor.
Lucrarile agricole de sezon se vor putea desfasura in general in conditii bune, in cea mai mare parte a tarii, precizeaza specialistii ANM.