Ministrul Oros, despre sprijinirea fermierilor afectati de seceta, de inundatii si de criza COVID

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat ca urmeaza sa discute cu toate asociatiile din domeniu pentru a gasi solutii punctuale la probleme generate de criza COVID dar si de seceta, care in opinia sa este cea mai mare din ultimii 40-50 de ani.

„Noi am avut discutii cu toate asociatiile, incepand din noiembrie si decembrie si la inceput de ianuarie, dupa care a aparut aceasta pandemie COVID. Nu ne-am putut intalni multa vreme si acum am reluat discutiile pe Programul National Strategic, dar si pe aceste dezastre care s-au suprapus peste evolutia pandemiei COVID – in prima parte a anului si in toata toamna si iarna practic o seceta extrema si puternica, cum nu s-a mai intalnit in ultimii 40-50 de ani, cel putin asa ne-au spus specialistii, si iata acum inundatii si grindina”, a declarat ministrul agriculturii, Adrian Oros.

Seful MADR a mai explicat ca despagubirea si rezolvarea problemelor cauzate de inundatii sunt prioritare in aceasta perioada.

„Pe termen mediu si lung trebuie investit foarte consistent si foarte inteligent intr-un sistem, eu i-am spus strategie de gestionare a apei. Nu discutam aici doar de irigatii, ci de aceastra strategie de gestionare a apei, aceasta resursa vitala, epuizabila, care de multe ori ne poate crea si probleme cand vine prea multa. Trebuie sa recunoastem cu totii, iar agricultorii o stiu mai mai bine decat noi, ca in ultimii 30 de ani mai mult s-a distrus decat s-a construit. Aici ma refer atat la amenajarile de irigatii, la infrastructura de desecare si drenaj, dar si la infrastructura de combatere a eroziunii solului, pentru ca aici, din nefericire, avem aproape doua milioane de hectare care sunt afectate si ar trebui sa incepem lucrari”, a mai spus Oros.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE