Ureea este un compus organic, folosit in domeniul agriculturii pentru calitatile sale de bun îngrășământ. De altfel, in comparatie cu alte tipuri de îngrășăminte, ureea reprezinta una dintre cele mai eficient solutii cand vine vorba de obtinerea unei recolte de calitate.
Acest tip de îngrășământ are numeroase intrebuintari in agricultura, fiind folosit pentru fertilizarea de primavara a graului si orzului, ca solutie pentru a imbogati solul din cultura cartofului, pentru fertilizarea plantelor oleaginoase (rapita, floarea-soarelui), dar si la culturile de porumb, in culturile de legume si livezile cu pomi fructiferi. Ureea reprezinta cea mai importanta sursa de azot.
Beneficiile folosirii ureei sunt numeroase, insa, in acelasi timp, este important sa stii cum previi volatilizarea ureei, astfel incat sa protejezi culturile. Iata, asadar, care sunt factorii care pot influenta absorbtia eficienta a ureei si ce poti face in acest sens:
Umiditatea optima
Ureea trebuie aplicata intotdeauna in perioadele cu precipitatii, cand nivelul de umiditate este ridicat, astfel incat sa fie reduse pierderile de amoniac in urma procesului de hidroliza. Ureea nu trebuie niciodata aplicata in perioadele cu seceta. Lipsa apei de la nivelul solului duce la incetinerea procesului de hidroliza si reduce eficienta ureei. Asadar, este important sa fie luate in considerare perioadele cu precipitatii atunci cand este stabilit planul de aplicare al ingrasamintelor.
Temperatura potrivita
In momentul aplicarii ureei, solul nu trebuie sa fie fierbinte. De regula, perioada potrivita pentru administrarea ureei este primavara timpuriu sau in cursul vegetatiei, atunci cand temperaturile sunt cuprinse intre 6 si 16 grade Celsius. Temperaturile prea mari pot creste pierderile cauzate de vaporizarea azotului.
Tipul solului
Un alt factor important pentru a preveni volatilizarea ureei este pH-ul solului. Astfel, solurile alcaline, cu un pH de peste 7.5 sunt ideale pentru ca ureea sa fie incorporata imediat dupa ce a fost aplicata. In caz contrar, absorbtia ureei in sol va fi blocata.
Modalitatea de aplicare
Ureea nu trebuie sa fie aplicata in perioade cu vant puternic, dearece particulele de uree se pot raspandi pe distante mari. In acelasi timp, cea mai buna modalitatea de aplicare este prin incorporarea acesteia in sol in timpul araturii. In acest fel sunt micsorate pierderile de azot. Trebuie evitata aplicarea ureei in acelasi timp cu insamantarea, deoarece amoniacul poate fi toxic pentru radacinile in formare.
Un alt criteriu important este ca ureea sa nu fie aplicata deasupra resturilor de vegetatie sau a namolului, deoarece acestea pot impiedica absorbtia ionilor de amoniu in sol. In acelasi timp, ureea nu ar trebui aplicata dupa tratarea cu var.
Distribuirea uniforma
De regula, in functie de conditiile existente, este indicat sa fie distribuite 250 kg uree/ ha in doua fractii. Mai departe, in ceea ce priveste aplicarea ureei, este important ca aceasta sa fie distribuita uniform, folosind utilaje speciale pentru imprastierea ingrasamantului. Utilajele trebuie reglat corect, pentru a preveni supradozarea in anumite zone.
Folosirea inhibitorilor de ureaza
Pentru a reduce volatilizarea azotului din uree, este recomandat sa fie folosit un inhibitor de ureaza. Produsul Limus® Pro incetineste activitatea enzimei de ureaza si previne conversia ureei in amoniac si acid carbamic, asigurand o nutritie echilibrata a plantelor si calitatea recoltei. Limus® Pro are atat rol de inhibitor, cat si de stabilizator al azotului, oferind eficienta ridicata.
Asadar, ureea reprezinta una dintre cele mai importante surse de azot, cel mai important element nutritiv pentru o cultura de calitate si sanatoasa. De aceea, pentru a-ti proteja culturile, este esential sa aplici corect ingrasamintele si sa tii cont de factorii care previn volatilizarea ureei.
Sursa foto: Shutterstock