Ministrul Agriculturii: bani si pentru fermierii care nu isi lucreaza terenurile

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a vorbit despre Politica agricola si de dezvoltare rurala dar si despre legea rentei viagere agricole, care urmeaza sa fie modificata, astfel incat acesti bani sa fie acordati proprietarilor de terenuri care nu doresc sa le lucreze.

„Trebuie sa modificam putin renta viagera in asa fel incat cei care nu doresc sa lucreze pamantul, fie il vand, fie il dau altora, sa beneficieze de aceasta renta viagera”, a declarat ministrul Agriculturii, la o conferinta sustinuta in Cluj-Napoca.

Ministrul a vorbit si despre pietele locale, explicand cat de necesar este ca aceasta sa fie consolidata. O modalitate propusa de oficial este asocierea intre fermieri.

„O prioritate importanta este dezvoltarea pietelor locale. Aceasta piata a iesit in evidenta mai ales in timpul starii de urgenta, fiind destul de firava la noi in tara. Avem obligatia sa o consolidam si sa o finantam. Aici vrem sa incurajam si asocierea intre fermieri si unitatile administrativ teritoriale.

Schimbul de generatii in agricultura a fost un alt subiect pe care ministrul Oros l-a abordat, spunand  ca masurile implementate de MADR pentru sustinerea tinerilor fermieri dar si cele pentru incurajarea tinerilor din diaspora au rolul de a incuraja aceasta initiativa.

„Structura populatiei, dar si a fermerilor ne arata ca cei care activeaza nu sunt foarte tineri. Aici am facut cateva lucruri. Pe de o parte, in viitorul exercitiu bugetar, masura aceasta de instalare a tinerilor fermieri, am bugetat-o cu 520 de milioane de euro. Pe de alta parte, vom monitoriza foarte atent toti beneficiarii acestei masuri. Si cei din diaspora vor avea posibilitatea sa accese aceste fonduri”, a explicat Oros.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE