SUMAL, 2.0, noul instrument de detectare a taierilor de copaci va intra in vigoare odata cu inceputul acestei luni.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Incepand cu 1 noiembrie, toti cei peste 100.000 de utilizatori ai SUMAL 2.0 pot incepe sa utilizeze aceasta aplicatie. Fata de vechiul sistem, in acesta vor trebui introduse toate produsele pe baza de lemn transportate, nu doar materialul lemnos, a anuntat Ministerul Mediului.

„Prin modificarea Codului Silvic, promulgat la inceputul lunii septembrie, apare obligativitatea detinerii avizului de transport nu doar pentru materialul lemnos, ci si pentru toate celelalte produse din lemn: rumegus, biomasa, coaja arborilor si orice rest de lemn. Aceasta modificare introduce automat, ca utilizatori in SUMAL, zeci de mii de noi agenti economici, care pana acum nu aveau obligatia raportarii in sistem. Toate operatiunile de ordin tehnic pentru adaptarea SUMAL 2.0 la noile prevederi din Codul Silvic au fost deja realizate”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Mediului.

Scopul noii versiuni a SUMAL este acela de simplifica munca lucratorilor silvici dar si acela de a sustine munca de combatere a taierilor ilegale din padurile tarii.

„Astfel, se va putea urmari, in timp real, prin coordonate GPS, orice transport de masa lemnoasa din punctul de incarcare pana in punctul de descarcare, devenind astfel foarte dificil sa mai apara acele escale ilegale realizate cu acelasi aviz. SUMAL 2.0 obliga si la incarcarea de fotografii, din mai multe unghiuri, ale lemnului incarcat, pentru orice transport din Romania, precum si insemnarea, in padure, a parchetelor de masa lemnoasa cu coordonate GPS inainte de a se face taierea. O alta particularitate a sistemului este aceea ca se vor putea vedea zilnic toate volumele de material lemnos din orice depozit din tara. In plus, cantitatile de aici vor fi actualizate automat de sistem”, se arata in comunicat.

In consecinta, autoritatile considera ca SUMAL 2.0 va permite un management mai bun al padurilor din intreaga tara.

„Prin operationalizarea Sistemului de Urmarire a Materialului Lemnos vom reusi, in timp real, 24 de ore din 24, sa avem un management foarte clar asupra masei lemnoase. Vom sti in permanenta cat lemn s-a taiat din padurile Romaniei, unde va fi dus acesta, fie in depozit, fie la terti. In permanenta apar provocari pe care reusim sa le solutionam. Factorii implicati au venit cu sugestii importante, astfel incat sistemul sa devina operational. Totul s-a facut cu pasi siguri pentru ca SUMAL 2.0 sa fie eficient. Suntem deschisi la dialog si am luat in considerare, in mod special, propunerile venite din partea celor care opereaza in acest sistem”, a explicat Gelu Puiu, secretar de stat pentru paduri in cadrul Ministerului Mediului.

O alta modificare importanta a programului SUMAL 2.0 sta in faptul ca nu se va mai permite realizarea unui transport dublu pe acelasi aviz si nici evitarea inregistrarii in sistem, prin transportul repetat a unor cantitati mai mici de material lemnos. Astfel, transportatorii de cantitati mici de material lemnos nu vor mai avea nevoie sa transporte o cantitate mai mare de 20 mc pe an, fara a fi inreegistrati in SUMAL ca transportatori profesionisti.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE