Conform unui comunicat al Ministerului Mediului, cel mai important sistem de monitorizare a taierilor de material lemnos, SUMAL 2.0, a fost pus in functiune incepand de duminica.
De asemenea, pentru a veni in sprijinul utilizatorilor, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor pune la dispozitie si un call-center, la numarul de telefon 0314337799.
„Implementarea noului SUMAL descurajeaza taierile ilegale de lemn si aduce beneficii multiple pentru intreg sectorul silvic. Pe langa imbunatatirile semnificative in ceea ce priveste urmarirea trasabilitatii lemnului, noul sistem informatic include un amplu proces de debirocratizare a sectorului, prin eliminarea mai multor registre si documente, precum si prin automatizarea fluxurilor de date care, pana acum, se realizau manual”, explica reprezentantii ministerului.
Astfel, pentru administratorii de paduri – ocoalele silvice de stat si private (de regim) au fost inlocuite registrul „Marcari” si cel al „dispozitivelor de marcat”. Incepand din 31 ianuarie, administratorii vor utiliza varianta lor electronica din noul SUMAL.
De asemenea, au fost inlocuite fisele de marcare de mana, precum si centralizarile aferente. Odata cu implementarea SUMAL 2.0, toate marcarile se vor realiza electronic in teren, iar volumele se calculeaza si se transmit automat. De mentionat este faptul ca noul SUMAL are capacitatea de a descoperi automat eventuale erori din culegerea datelor dendrometice, astfel incat acestea sa poata fi corectate in timp util.
Pentru operatorii economici – transportatori si procesatori: se elimina toate documentele de transport pe hartie intre persoanele juridice. Toate avizele si documentele conexe se vor realiza automat, exclusiv in format digital; va fi eliminata procedura de depunere a avizelor la Garda Forestiera. Pana acum, transportatorii erau obligati, lunar, sa se prezinte la sediile judetene ale garzilor forestiere pentru a depune avizele de transport in format tiparit. Prin SUMAL 2.0 acest proces se va realiza automat, fara sa fie necesara deplasarea.
De asemenea, au fost eliminate registrele la depozite. Prin noul SUMAL, se realizeaza transferul automat al cantitatilor de la transportator.