lemn de foc

Lansarea SUMAL 2.0, aplicatia de monitorizare a taierilor de lemne, amanata. Activistii de mediu vin cu acuzatii

Facebook
Twitter

Mai multi activisti de mediu sustin ca lansarea SUMAL 2.0, sistemul de urmarire a materialelor lemnoase, este incetinita de Ministerul Mediului, care nu pune la dispozitie datele despre paduri, cu toate ca STS afirma ca serviciul este 100% functional.

Greenpeace, Declic si Agent Green au manifestat, alaturi de mii de oameni, si au obtinut in 2019 asumarea angajamentului ministerului pentru solutionarea de urgenta a revendicarilor, respectiv: modernizarea SUMAL, monitorizarea padurilor prin satelit, un registru electronic al intrarilor si iesirilor din depozitele de lemn, GPS obligatoriu pe toate mijloacele de transport al lemnului si ruta tuturor transporturilor, camere de supraveghere in puncte cheie din reteaua rutiera, la gatere si la depozite de lemn.

„La un an de la acel moment, nici macar una dintre aceste probleme nu a fost rezolvata: hartile satelitare nu s-au achizitionat iar camerele video lipsesc. Autoritatile au anuntat acum o noua amanare pentru operationalizarea Sistemului de Urmarire a Materialului Lemnos, pentru luna ianuarie a anului viitor. La inceputul saptamanii, in cadrul unei intalniri la Ministerul Mediului, organizatiile neguvernamentale de mediu au cerut explicatii privind toate aceste intarzieri”, se arata intr-un comunicat.

Astfel, organizatiile de mediu sustin ca nici macar in ianuarie 2021 nu vom avea un sistem functional de supraveghere a materialului lemnos, deoarece licitatia pentru achizitionarea de harti satelitare nu a fost inca demarata.

„Este extrem de frustrant sa aflam ca dezvoltarea SUMAL 2.0 este incetinita din motive banale. STS-ul afirma ca sistemul este 100% construit, dar ca nu poate deveni functional acum pentru ca lipsesc tocmai datele despre paduri de la Ministerul Mediului. Avem asadar o intarziere de inca 90 de zile de zile din vina echipei coordonate de directorul Danut Iacob (Ministerul Mediului). Garzile forestiere, ocoalele silvice si agentii economici vor putea folosi aplicatia abia dupa ce sistemul va fi populat cu amenajamentele silvice”, declara Ciprian Galusca, sef de campanii in cadrul Greenpeace.

Activistii de mediu avertizeaza asupra faptul ca, din cauza lipsei de implicare a autoritatilor, Romania poate atrage sanctiuni grave din partea institutiilor europene.

„Intarzierile repetate si nerezonabile agraveaza infringementul pe taierile ilegale. Suntem la un pas de sanctiunile Curtii Europene de Justitie, noul SUMAL abia a intrat zilele acestea in testare pentru operatorii economici. Suntem practic in fata unei noi prorogari mascate sub o perioada de gratie pana la sfarsitul lunii ianuarie. Este crucial ca macar acest termen sa fie respectat. Pentru cetateni inca nu este nimic disponibil. Din februarie ar trebui sa putem vedea cu totii ruta transporturilor si ca se face registrul electronic la depozite, unde inca se mai amesteca lemn legal cu lemn ilegal. Daca asta chiar se va intampla, nu va mai scapa nici tocatura nici resturile de exploatare din noul sistem. Dar promisiunile nu tin loc de operationalizare”, a explicat Gabriel Paun, presedinte Agent Green.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE