SUMAL 2.0, programul de monitorizare a exploatarii de lemne, produce nemultumiri in randul operatorilor din industrie. Care sunt solicitarile acestora?

Facebook
Twitter

SUMAL 2.0, noul program de monitorizare a exploatarilor de masa lemnoasa, pentru combaterea defrisarilor ilegale, cauzeaza costuri majore pentru intregul sector, sustin mai multi reprezentanti ai asociatiilor din domeniu, intr-o petitie online, in care solicita revizuirea programului.

„Necesitatea urgentei revizuirii actului normativ este data de blocajele induse de operationalizarea SUMAL 2.0 la 31 ianuarie 2021, in prezent intreaga ramura a economiei forestiere functionand la maxim o treime din nivelul normal de activitate (…) Mai trist este ca aceeasi disproportie o regasim si la costurile pentru combaterea taierilor ilegale. Pentru sectorul forestier si industria lemnului, costurile induse de masurile disproportionate „pentru combaterea taierilor ilegale” impuse de statul roman sunt uriase (…) Arhitectura gresita a SUMAL 2.0, care duce urmarirea trasabilitatii catre industria lemnului, pe lantul de comercializare si utilizare a lemnului si produselor din lemn, amplifica exponential costurile. Normalitatea este sa revenim la concentrarea urmaririi trasabilitatii la prima punere pe piata a masei lemnoase, la sisteme due diligence proprii ale operatorilor economici si la directionarea controlului pe zone si activitati de risc, asa cum prevede EUTR si asa cum este practica in tarile europene”, se arata in document.

De asemenea, masurarea redundanta a lemnului impusa de SUMAL 2.0 si intregul sistem de supra-reglementare, de minim sase ori, ar costa minimum doi euro/mc/ masurare, iar costul total se ridica la minimum 200 de milioane de euro/an.

„(…) supra-reglementarea masurilor pentru combaterea taierilor ilegale are efecte contrare celor urmarite, conducand la birocratie, coruptie si concentrarea pe conformarea formala si nu pe obiective privind buna administrare a padurilor. Trebuie subliniata si disproportia uriasa intre costurile actiunilor de paza a padurilor, respectiv a controlului si rezultatele acestor controale. Conform unui comunicat al Politiei Romane, toate actiunile de control din anul 2020, la nivel national, au condus la „indisponibilizarea” a 80.000 mc de material lemnos. Cat reprezinta 80.000 mc raportat la cei 18 milioane mc exploatati legal anual? Reprezinta 0,5%. Mult sub marja de eroare de 2-4% pentru masurarea lemnului fasonat, cea mai precisa masurare!”, precizeaza sursa citata.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE