Opinia ASFOR, despre SUMAL 2.0, noul program de monitorizare a taierilor de lemn

Facebook
Twitter

Noul program de monitorizare a exploatarilor forestiere, SUMAL 2.0, presupune pregatiri din partea companiilor care activeaza in domeniu, astfel ca reprezentanti Asociatiei Forestierilor din Romania (ASFOR) sustin ca entitatile din acest sector vor avea nevoie de o perioada de pana la 2 luni pentru a se acomoda cu noul sistem.

„Ieri (miercuri, 6 ianuarie 2021 – n. r.) am avut o intrevedere cu ministrul Mediului Apelor si Padurilor, domnul Barna Tanczos. Am explicat domniei sale faptul ca sectorul forestier din Romania a fost trecut de toate guvernele si de toti ministrii la capitolul ‘si altele’, fiind vaduvit complet de finantare, atat de la bugetul de stat ori cel european, si lasat sa se descurce prin mijloace specifice care de cele mai multe ori s-au dovedit a fi in afara legii (…) Legat de SUMAL, ASFOR a creat un grup de lucru in care se testeaza aplicatia si transmite zilnic feed-back-ul procesului de testare catre minister. La aceasta data, consideram ca, cel putin la nivelul sectorului de exploatare, avem nevoie de o minima pregatire in vederea acomodarii cu softul pentru o perioada de 30 – 60 de zile. Ne mentinem punctul de vedere transmis Guvernului in luna octombrie, si publicat pe site-ul ASFOR, privind intrarea etapizat in productie a noilor aplicatii electronice, bineinteles cu actualizarea calendarului, in functie de evolutia dezvoltarii aplicatiilor”, se mentioneaza in comunicat.

Potrivit sursei citate, se propune un calendar de acomodare care cuprinde, printre altele, ca partizile autorizate si aflate in lucru la data 30 octombrie 2020 sa fie finalizate si reprimite in SUMAL 1.0 pana la data de 1 martie 2021, acolo unde este cazul.

Totodata, in perioada 1 noiembrie 2020 – 31 decembrie 2020, partizile sa fie autorizate in SUMAL 1.0 si SUMAL 2.0, agentii economici avand obligatia de a testa aplicatia SUMAL 2.0, insa fara a fi sanctionati pentru eventualele greseli de operare.

„Incepand cu 01.01.2021, intreaga activitate de autorizare a partizilor se va desfasura in SUMAL 2.0. Partizile nereprimite pana la data de 01.03.2021 (punctul 1) vor fi reprimite in SUMAL 1.0, reinventariate si reautorizate in SUMAL 2.0. Incepand cu 01.03.2021, stocurile din SUMAL 1.0 se transmit in SUMAL 2.0 si SUMAL 1.0 isi inceteaza activitatea. De asemenea, se impune ca, in perioada 30.10.2020 – 01.03.2021, sa fie asigurata disponibilitatea si accesul la documentele cu regim special utilizate de sistemul”, sustin forestierii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE