septembrie 19, 2021

Ministrul Mediului lauda noul SUMAL: Inspectorul Padurii este un program mai performant decat cel precedent

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Mediului, Tanczos Barna a laudat succesul SUMAL 2.0, spunand ca in doar o luna de la lansare, acesta a reusit performanta de a urmari tot ce se transporta in Romania.

Potrivit acestuia, sistemul are, la ora actuala, peste 50.000 de utilizatori, 8.000 dintre acestia cu rol de control.

„Se implineste incet, incet, se implineste o luna de la lansarea acestui sistem informatic extrem de complex si extrem de performant care urmareste trasabilitatea lemnului din momentul punerii in valoare in padure pana la prima procesare. Este un sistem informatic care astazi are peste 50.000 de utilizatori, peste 8.000 de utilizatori cu rol de control si un sistem in care se genereaza zilnic peste 16.000 de avize de insotire a marfii in Romania. Putem spune acum, dupa o luna de la lansare, ca SUMAL-ul a reusit performanta de a urmari tot ce se transporta in Romania”, a declarat Tanczos Barna.

Acesta a mai spus ca este nevoie in continuare de ajutorul publicului si al organizatiilor nonguvernamentale, de societatea civila pentru a identifica transporturile ilegale de lemn, mentionand ca acestea au la dispozitie inspectorul padurii pentru verificarea fiecarui transport pe drumurile publice.

„Inspectorul padurii astazi este un instrument mai performant decat cel precedent, ofera poze despre fiecare transport, dupa incheierea transportului ofera ruta GPS a transportului si prin aceste elemente avem un control riguros pe tot ce inseamna transport de masa lemnoasa din padure pana la prima procesare. De asemenea, SUMAL-ul a reusit performanta sa urmareasca procesarea a peste un milion de metri cubi de masa lemnoasa. Am dus verificarea, controlul din padure pana la prima procesare. Cu siguranta, fiind un sistem nou, implementare a fost la inceput in primele saptamani una greoaie. Am pornit de la cateva sute de avize pe zi si am ajuns constant saptamana aceasta, zi de zi, la peste 16.000 de avize insumat”, a adaugat Tanczos Barna.

Ministrul Mediului a tinut sa sublinieze ca activitatea din industria de exploatare si procesare nu este blocata din cauza acestui sistem, asa cum sustin “unele voci”.

„Sunt cateva organizatii, sunt cateva societati comerciale care de saptamani intregi ataca SUMAL-ul. Sunt exact acele societati care nu au niciun interes in implementarea acestui sistem informatic. Nu ne vom lasa, nu vom face niciun pas inapoi. Sistemul SUMAL trebuie implementat astfel incat cei care faceau exploatare nelegala si introduceau masa lemnoasa nelegala in circuitul economic sa dispara sau sa fie extrem de putini. Este obiectivul nostru pe care il urmarim si il vom realiza cu acest SUMAL. SUMAL-ul, ca atare, prin complexitate cred ca astazi este cel mai complex si cel mai mare sistem informatic folosit zi de zi de agentii economici”, a mai spus ministrul Mediului.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE