LAPAR, despre decizia ministrului Oros de a nu vota suplimentarea bugetului MADR: „In agricultura, ce poti face azi, maine nu mai poti!”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Decizia ministrului Agriculturii, Adrian Oros, care a ales sa voteze impotriva suplimentarii bugetului MADR, cu o suma care ar fi putut fi folosita pentru acordarea despagubirilor pentru seceta catre fermieri, a produs ample nemultumiri in randul fermierilor si a asociatiilor agricole, care se declara dezamagiti de alegerea sefului MADR, de a da tocmai votul care invalideaza amendamentul.

In cele ce urmeaza va redam punctul de vedere LAPAR, transmis catre Stiri Agricole:

„Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania – LAPAR, a primit cu dezamagire rezultatul votului politic din Parlamentul Romaniei, dar in mod deosebit votul exprimat de catre domnul senator Adrian OROS, in calitate de Ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, impotriva amendamentului depus la Legea Bugetului pentru acordarea despagubirilor pentru culturile de primavara afectate in anul 2020 de seceta pedologica fara precedent in ultimii 50 de ani.

Astfel, nu rezultatul votului este dezamagitor, ci faptul ca tocmai reprezentantul ministerului in favoarea caruia se solicita suplimentarea bugetului a ales sa voteze impotriva.

Ii salutam pe aceasta cale pe politicenii PSD si AUR care au votat amendamentul, dar si pe politicienii PNL, care, in fata unui vot politic, au inteles sa se abtina de la un vot impotriva, din respect fata de satul romanesc si fata de cele aproximativ 90.000 de exploatatii agricole ale caror culturi de primavara au fost compromise anul trecut de efectul catastrofic al secetei!

Citeste aici: De ce a ales ministrul Agriculturii sa voteze impotriva amendamentului care putea asigura suma necesara acordarii despagubirilor pentru seceta

Astazi, ne intrebam retoric, dar cu multa amaraciune, daca AGRICULTURA ROMANIEI (mai) intereseaza Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, pentru ca promisiunile asumate public si apoi retrase, din partea conducerii ministerului, scad increderea partenerilor, fie ei si de dialog social.

Dorim sa punem in vedere oamenilor politici care ieri au votat impotriva amendamentului, ca rezultatul votului politic din Parlament a transmis in randul fermierilor un mesaj dur, implacabil, de indiferenta fata de nevoile unui sector economic strategic, de interes national.

LAPAR a militat alaturi de colegii din Alianta pentru Agricultura si Cooperare pentru dialog si identificarea unor solutii practice, care pot asigura sustenabilitatea si rezilienta acestui sector economic; dar, acolo unde promisiunile se transforma in minciuni, se impune demisia de onoare a responsabililor!

LAPAR va continua alaturi de partenerii din Alianta pentru Agricultura si Cooperare sa-si indeplineasca rolul de partener de dialog, inclusiv la intanirile de saptamana viitoare cu ministrul agriculturii, ministrul finantelor publice si Premier – intalniri anuntate in spatiul public chiar de catre domnul ministru Adrian OROS, pentru a prezenta si sustine solutii care sa permita fermierilor si firmelor din sectorul agricol, sa-si reia ciclul de productie!

Dorim sa precizam ca pozitia LAPAR nu face nota discordanta cu celelalte organizatii membre, dar o decizie asumata sub umbrela Aliantei se face prin unanimitate si nu prin majoritate de voturi.

Pana la o decizie comuna alaturi de colegii din Alianta, nu putem, ca reprezentanti ai fermierilor, cu care chiar domnul ministru sustine ca se consulta, sa ramanem indifenti in fata ”balbelor” repetate si care au creat haos in sector si au alimentat neincrederea in factorul decident si au provocat premisele unui ”blat” intre liderii organizatiilor profesionale si ministru. Si aici dorim sa amintim:

  • Ordinul MADR 182/2020 privind aprobarea Normelor de prevenire si stingere a incendiilor specifice activitatilor sectoarelor din domeniul agricol;
  • SCZ la bovine pentru 2021, cu sau fara plafonare;
  • Proiectul de act normativ privind limitarea cresterii porcilor in gospodariile taranesti pentru autoconsum;
  • Proiectul de OUG privind declararea starii de calamitate de catre Comitetele judetene pentru situatii de urgenta pentru fenomenul de seceta pedologica;
  • Proiectul de OUG privind suspendarea platii ratelor scadente aferente imprumuturilor, acordate fermierilor afectati de fenomenul meteorologic de seceta pedologica, in anul 2020
  • Proiectul de buget MADR privind alocarea sumei necesare acordarii despagubirilor pentru culturile de primavara afectate de seceta in 2020, in proiectul de buget de stat pentru 2021, respectiv bugetul MADR;
  • Declaratia de presa prin care MADR anunta ca a notificat Comisia Europeana privind acordarea si plata acestor ajutoare de stat, in caz de seceta – 11.11.2020.
  • Avem dubii privind alocarea de sume pentru constituirea depozitelor regionale;
  • Intarzierea privind emiterea normelor metodologice privind Legea vanzarii terenurilor din extravilan;

Fermierii isi doresc fermitate in mesaje, urmate de actiuni concrete de asumare a deciziilor luate prin acte normative. Fermierii asta asteapta: actiuni concrete in baza carora sa-si poata intocmi un plan de dezvoltare pe termen scurt, mediu si chiar lung.

Din respect pentru membrii nostri fermieri care, desi au parcurs un an agricol deosebit, ne-au sustinut in demersurile pentru cautarea unor solutii prin dialog si negociere, consideram ca actuala conducere a ministerului nu mai prezinta incredere.

In concluzie, LAPAR ramane un partener de DIALOG in relatia cu autoritatile pentru a identifica solutii la problemele sectorului si nu doar pentru a figura ca invitat la dezbateri,  pe agenda ministerului.

Agricultura reprezinta un sector strategic pentru Romania din toate punctele de vedere, nu doar sub aspect social sau economic. Aceste despagubiri, acordate la timp, pot asigura Siguranta Alimentara dar si incetinirea gradului de indatorare a tarii, pentru motivele pe care LAPAR alaturi de colegii din Alianta, le-am prezentat public.”

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE