ANSVSA face anuntul: cum depistam prezenta pestei porcine africane la animalele din gospodarie

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Pesta porcina africana este o boala cauzata de un virus foarte rezistent in mediu si alimente, afectand toti porcii domestici si salbatici. Aceasta rezistenta iesita din comun si particularitatile biologice ale virusului au facut imposibila producerea unui vaccin eficient, pana in prezent.

Mecanismele modului de raspandire a acestui virus sunt inca neclare, dar se pare ca raspandirea rapida a bolii are loc, excluzand caile clasice de infectie, mai ales prin neglijenta umana, in ceea ce priveste proasta manipulare a carcaselor si produselor provenite de la porcii infectati si manopera veterinara.

Rezistenta virusului PPA

-Virusul PPA este foarte rezistent la actiunea factorilor fizici, chimici si biologici:

-6-10 zile in fecalele de porc;

-10 saptamani in cadavre;

-3-6 luni in carnea sarata si afumata;

-6-12 luni in corpul capuselor din genul Ornithodoros si Rhipicephalus;

-18 luni in sage la temperatura de 4ºC;

-6 ani in sangele congelat;

-mai multi ani in carnea congelata.

Sensibilitatea virusului PPA

Virusul este inactivat:

-in 60 minute la 56ºC;

-in 30 minute la 60ºC;

-prin soda caustica 2%, hidroxid de sodiu 2%, hipoclorit de sodiu (2-3% clor disponibil), compusi de iod etc.

Boala nu se transmite de la animale la om, prin urmare nu afecteaza omul. Produce insa un procent de morbiditate si mortalitate foarte ridicat, iar, pierderile rezultate in urma combaterii ei sunt deosebit de ridicate, atat prin costurile cu eradicarea, cat si prin restrictiile impuse comertului cu porci vii si produse si subproduse provenite de la porci. In teritoriile unde a evoluat pana acum, eradicarea si recapatarea starii de indemnitate la boala a durat lungi perioade de timp.

Sursele de infectie: Virusul se poate transmite prin contactul animalelor bolnave cu cele sanatoase, in mod direct, dar se poate transmite si indirect prin:

– secretiile si excretiile animalelor infectate (virusul se elimina prin saliva, lacrimi, secretiile nazale, urina, fecale, secretiile din tractul genital), sangele, tesuturile etc. animalelor bolnave sau moarte;

– porcii salbatici;

– animalele trcute prin boala;

– capuse din genul Ornithodoros si Rhipicephalus infectate cu virus; in Romania, nu s-a demonstrat, pana in prezent, existenta unor astfel de capuse.

– adaposturile, asternutul, materialele de ingrijire, furajele, echipamentele etc. contaminate; vehiculele si persoanele care circula intre efectivele contaminate si cele

sanatoase; furajele (laturi) care contin carne/produse din carne/subproduse, provenite de la porcii infectati.

Perioada de incubatie: oscileaza intre 3 si 15 zile. Tulpinile foarte virulente produc forme supraacute si acute care duc la aparitia bolii de obicei in 3-4 zile.Tulpinile mai putin virulente produc forme mai usoare, perioada de incubatie fiind mai mare.

Care sunt semnele clinice ce pot aparea in PPA

-Clinic boala poate evolua supraacut, acut, subacut si cronic.

-Moartea este subita cu putine semne clinice (in forma supraacuta moartea poate sa apara inainte de aparitia semnelor clinice);

-Febra mare: 40,5 – 42º C, care se mentine 3-4 zile;

-Abatere, inapetenta, anorexie, pulsul accelerat si aritmic, dispnee, tuse, jetaj seros, seromucos sau sero-hemoragic, conjunctivita purulenta si hemoragica;

-Polidipsie, vomitari, constipatie urmata de diaree (uneori hemoragica);

-Pielea urechilor cianotica, uneori pot aparea hematoame;

-La nivelul partii inferioare a abdomenului, extremitatilor membrelor si cozii, pe fondul cianotic apar pete hemoragice;

-Cu 24-48 ore inainte de moarte, la un numar mare de animale, apar semne de meningoencefalita: agitatie continua, dromomanie, mers in manej, retropulsie, pareze si paralizii; -Scroafele gestante avorteaza;

-Moartea apare in 5-13 zile uneori 20 zile.

-Rata de morbiditate (la porcii domesticii) se apropie de 100%.

-Rata de mortalitate depinde de virulenta virusului si poate varia de la 20 la 100%.

-Tulpinile foarte virulente pot provoca mortalitate de pana la 100% la porcii de toate varstele.

-Tulpinile mai putin virulente pot provoca mortalitate de 70-80% la porcii tineri si de pana la 20% la porcii adulti.

Potrivit ANSVSA, pentru virusul pestei porcine africane nu exista vaccin, iar toate animalele suspecte trebuie ucise si distruse, conform legislatiei in vigoare, iar proprietarii vor fi despagubiti de catre stat la pretul de piata al animalelor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE