Subventia de 4.880 de euro la hectar, pe care orice fermier o poate accesa. Ministrul Oros face anuntul

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anuntat ca anul acesta se va extinde programul „Tomata”, pentru a putea fi posibila acordarea de sprijin agricultorilor care produc o mai mare varietate de legume in spatii protejate si ca se va dezvolta un nou program, dedicat plantelor aromatice, pentru a acoperi un deficit comercial mare.

„Vor ramane acciza la motorina, programul “Usturoiul”, “Bazna si Mangalita”, programul de minimis pentru sprijinul apicultorilor. Un nou program gandesc colegii acum legat de plante aromatice, pentru ca am observat in deficitul balantei comerciale ca si aici inregistram un deficit comercial foarte mare si mult discutatul program “Tomata”, despre care, sigur, in mod eronat s-a spus ca s-a renuntat. Nu. El se va extinde si se va imbunatati. Programul “Tomata” a consumat in patru ani 172 de milioane de euro, iar efectul lui nu a mai venit. In patru ani importurile au crescut in fiecare an, iar acolo unde am fost sesizati am verificat si ne-am dat seama ca programul era atat de prost gestionat incat putea fi foarte usor fraudat. Doar la o simpla verificare, la Olt, am gasit anul trecut 417 dosare fictive, dar cel mai important lucru care ne-a facut sa il extindem este ca majoritatea legumicultorilor, membrii si liderii asociatilor au spus: “Domnule ministru numai tomate exista? De ce nu faceti un program de sprijin al legumelor in spatii protejate?”, a declarat Adrian Oros, intr-o conferinta de presa.

Seful MADR a mai explicat ca, in urmatoarea perioada, vor exista consultari cu privire la viitoarele programe de sprijin ce urmeaza sa fie lansate, atat finantate de la buget, cat si prin Programul National Strategic.

„Impreuna cu legumicultorii vom stabili care anume dintre legume vor intra in acest program “Legume in spatii protejate”. Lumea trebuie sa stie, legumicultorii stiu ca in continuare se va derula sprijinul cuplat vegetal de 4.880 de euro pe hectar anul acesta pentru legume in spatii protejate si de aproximativ de 1.800 de euro pentru tomate pentru procesare. Sunt masuri care se continua si merg in paralel cu acest program”, a adaugat ministrul Agriculturii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE