Ministrul Agriculturii: sumele alocate anul acesta au fost mai mici. Unde s-au inregistrat cele mai mari taieri?

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat ca ajutorul pentru motorina, sprijinul pentru productia de usturoi, ajutorul pentru crescatorii de porci din rasele Bazna si Mangalita, dar si cel de stimulare a angajarii tinerilor in sectorul agricol sunt doar cateva dintre masurile ce vor fi finantate de MADR in acest an.

Acesta a mentionat si alte programe noi care urmeaza sa fie lansate, precum ajutorul de minimis pentru sustinerea legumelor in spatii protejate, respectiv fostul program „Tomata” sau ajutoare pentru plante aromatice si albine.

„Sumele alocate Ministerului Agriculturii ca si tuturor celorlalte ministere in buget anul acesta au fost mai reduse. Ca atare ne-am pliat si noi pe acele sume si am prioritizat programele. Ca si anul trecut avem Hotararea de Guvern privind ajutorul de stat pentru motorina trimestrul III si IV, cu o valoare alocata de 340 de milioane de lei, hotarare in curs de elaborare. Practic, acordam sub forma de rambursare diferenta dintre rata accizei standard si rata accizei reduse de 1,5 lei pe litru de motorina. Programul de sustinere a productiei de usturoi – ajutor de minimis 2021 – aici am dublat suma. Anul trecut am avut 7,5 milioane de lei si acum avem 15 milioane de lei, plafonul maxim este de 3.000 de euro pe hectar. Sigur daca valoarea alocata este depasita cuantumul se reduce proportional si suma se va imparti la suprafata eligibila”, a declarat, joi, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Oros, intr-o conferinta de presa.

El a precizat ca pentru Programul National Apicol (PNA), care este un program multianual in desfasurare 2020-2021, anul acesta a fost alocata in plus o suma de 1,2 milioane de lei, ridicand astfel fondurile totale ale programului la 51,2 milioane lei.

„Au fost si niste modificari care au fost impuse, pe de o parte, pe timpul derularii acestui program au venit o serie de propuneri, corectii, referitoare la modul in care s-a desfasurat programul anul trecut, apoi a aparut Legea 79 care modifica Legea 383 – Legea apiculturii si erau cateva lucruri in PNA care trebuiau corectate in conformitate cu legea. Au aparut stupinele de multiplicare, stupinele de elita, cele care introduc in piata material genetic valoros, iar acestea au si foarte multe restrictii de circulatie si niste conditii impuse care genereaza costuri mult mai mari decat stupinele de productie”, a explicat seful MADR, mentionand si alte modificari care au aparut in plus legate de activitatile care pot fi finantate prin PNA, in general legate de ceea ce au cerut asociatiile de apicultori.

Potrivit ministrului, anul acesta va continua si programul de sustinere a crescatorilor de porci din rasele Bazna si Mangalita, cu o alocare de 700.000 de lei, „usor crescuta fata de cele 550.000 de lei care s-au cheltuit anul trecut”.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE