lemn de foc

Ministrul Mediului lauda SUMAL 2.0: a scos la iveala cantitati mari de lemn procesat ilegal

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Mediului, Barna Tanczos, lauda programul SUMAL 2.0, spunand ca acesta a reusit sa scoata la iveala cantitati majore de material lemnos care, pana acum, au fost procesate in mod ilegal.

„SUMAL 2.0 a reusit performanta de a aduce la suprafata cantitati uriase de masa lemnoasa care, pana acum, au fost transportate si procesate ilegal. Am reusit sa fiscalizam practic activitatea din domeniul forestier, pentru ca tot ce inseamna transport legal ajunge intr-o companie cu forme legale, iar acea companie va trebui sa dea socoteala si in fata organelor de control fiscale despre ce a facut cu acele cantitati de masa lemnoasa cumparate. De la 10.000 – 11.000 de avize emise zilnic am ajuns la 15.000 – 16.000. Avem rezultatele urmaribile in functie de fenomenele meteorologice, in functie de sarbatori… De asemenea, avem aceasta posibilitate de a urmari de la punerea in valoare pana la prima procesare tot traseul. Este un sistem mai complex decat SUMAL 1.0 si ofera mult mai multe informatii. Urmatorul pas pentru noi este sa cream acea unitate de elita in cadrul Garzii Forestiere care va fi capabila, pe baza acestor date, sa genereze niste analize de risc, astfel incat sa se mearga punct ochit – punct lovit, de pe o zi pe alta, la o societate comerciala unde se presupune ca se desfasoara activitati ilegale”, a explicat oficialul.

Acesta a adaugat ca Romania are o problema reala, “pentru ca, in momentul de fata, vinde masa lemnoasa foarte mult pe picior, in sensul ca acele cantitati nu sunt masurate cu exactitate”.

„Sunt cantitati estimate, iar estimarea da o marja de eroare de 1%, 2%, 5%. SUMAL 2.0 este un pas urias si are nevoie de sprijinul cetatenilor ca sa vina cu acele sesizari prin Inspectorul Padurii prin care majoritatea transporturilor de pe drumurile publice sa fie anuntate, verificate”, a precizat ministrul Mediului.

SUMAL 2.0, platforma ce va deveni functionala incepand din data de 31 ianuarie 2021, obliga la incarcarea de fotografii din mai multe unghiuri ale lemnului incarcat pentru orice transport din Romania, precum si insemnarea in padure a parchetelor de masa lemnoasa cu coordonate GPS, inainte de a se efectua taierea. Mai mult, in noul SUMAL se vor putea vedea zilnic toate volumele de material lemnos din orice depozit din tara.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE