Agrometeo: aprovizionare optima cu apa la graul de toamna si temperaturi ridicate in majoritatea regiunilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Aprovizionarea cu apa la cultura graului de toamna se va incadra in valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in majoritatea regiunilor tarii, iar vremea din urmatoarea perioada va fi una favorabila desfasurarii lucrarilor agricole de sezon, se arata in prognoza agrometeorologica ANM, valabila in intervalul 28 februarie – 5 martie.

Caracteristici meteorologice

Intervalul se va caracteriza printr-un regim termic al aerului in general mai ridicat decat in mod normal, in cea mai mare parte a tarii. Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre -2…12°C, valori mai ridicate cu 1…8°C, in majoritatea regiunilor agricole.

Temperatura maxima a aerului se va situa intre 2…18°C, pe intreg teritoriul. Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre -6…5°C in aproape toata tara, determinand producerea inghetului superficial la sol, indeosebi in depresiunile nordice si centrale. Sunt posibile precipitatii sub forma de ploi locale, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), insotite de intensificari temporare ale vantului. In zonele de campie, vor fi conditii de producere a cetii.

Caracteristici agrometeorologice

Aprovizionarea cu apa pe adancimea de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe intreg teritoriul agricol al tarii.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

Pe ansamblu, datorita regimului termic din aer si sol mai ridicat decat in mod obisnuit, ritmurile de crestere si dezvoltare ale culturilor de toamna si pomi-viticole vor evolua usor mai lent in cea mai mare parte a tarii, cu exceptia zonelor depresionare nordice si centrale, unde local se va inregistra stadiul de repaus vegetativ.

La culturile de orz si grau de toamna se vor semnala rasarirea, formarea frunzei a treia si infratirea (10-100%), cu o starea de vegetatie in general buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile infiintate in afara perioadei optime. In functie de data semanatului, rapita va parcurge infrunzirea (8-12 frunze), pe aproape intreg teritoriul.

Speciile pomicole si viticole din majoritatea plantatiilor se vor afla in starea de repaus biologic. De asemenea, pe terenurile cu expozitie sudica, izolat, se va putea inregistra umflarea mugurilor de rod.

Conditiile agrometeorologice vor fi in general favorabile desfasurarii lucrarilor in camp, indeosebi in zilele fara precipitatii.

Recomandari de specialitate

– Continuarea efectuarii controlului biologic pentru determinarea viabilitatii plantelor la speciile de toamna (orz, grau si rapita);

– Controlul viabilitatii mugurilor de rod si a coardelor la vita de vie;

– Lucrari de intretinere (taieri, fertilizari cu ingrasaminte organice) in vii si livezi;

– Aplicarea de ingrasaminte minerale pe baza de azot si potasiu in culturile de toamna semanate in epoca optima;

– Efectuarea araturilor in vederea insamantarilor de primavara.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE