Urmatoarele zile se vor caracteriza printr-un regim termic normal al aerului, urmat de o incalzire treptata a temperaturilor, in majoritatea regiunilor din tara. Aprovizionarea cu apa la majoritatea culturilor de toamna va prezenta valori satisfacatoare, iar precipitatii mixte pot fi intalnite in cele mai multe regiuni, se arata in prognoza agrometeorologica ANM, valabila in intervalul 28 ianuarie – 03 februarie.
Caracteristici meteorologice
In prima parte a intervalului va predomina un regim termic al aerului in general normal, dupa care, vremea va intra intr-un proces de incalzire treptata, in cea mai mare parte a tarii. Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre -6…3°C in primele zile, valori apropiate de mediile multianuale, si -3…9°C spre sfarsitul perioadei, abaterile termice pozitive fiind de 1…8°C.
Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre -3…11°C, la nivelul intregii tari. Temperatura minima a aerului se va incadra intre -8…7°C in majoritatea regiunilor agricole, local semnalandu-se inghet la sol. Sunt prognozate precipitatii mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), acestea fiind insotite de intensificari ale vantului. Totodata, izolat vor fi conditii de producere a cetii.
Caracteristici agrometeorologice
In cultura graului de toamna, aprovizionarea cu apa pe adancimea de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in aproape toata tara. Deficite moderate de umiditate in sol (seceta pedologica moderata) se vor inregistra izolat in centrul Dobrogei.
Starea de vegetatie a culturilor agricole
In conditiile agrometeorologice mentionate, la culturile de camp si speciile pomi-viticole se va mentine stadiul de repaus biologic, pe aproape intreg teritoriul agricol. Totodata, in zilele cele mai calde, la cerealierele de toamna se vor putea inregistra reluari lente ale proceselor de vegetatie, indeosebi in zonele de campie din sudul si vestul tarii.
Functie de data semanatului, la orzul si graul de toamna se vor semnala fazele de rasarire, formarea frunzei a treia si infratire (10-100%). Cultura de rapita din sudul, sud-estul, estul si centrul tarii va inregistra infrunzirea (8-12 frunze), pe toate suprafetele cultivate.
In toate plantatiile, pomii fructiferi si vita-de-vie isi vor continua repausul vegetativ, speciile fiind pe ansamblu bine adaptate la conditiile de iernare. In zilele cu precipitatii, lucrarile agricole specifice acestei perioade (taieri in vii si livezi, fertilizari, tratamente fito-sanitare) vor fi intrerupte temporar.
Recomandari de specialitate
- Controlul biologic pentru determinarea viabilitatii plantelor la culturile de toamna, precum si a mugurilor de rod la speciile pomi-viticole;
- Administrarea ingrasamintelor organice si efectuarea lucrarilor de intretinere in vii si livezi;
- Aplicarea ingrasamintelor minerale complexe la cerealierele de toamna.
Sursa: ANM