Turismul viticol din Romania, in scadere tot mai mare. Care este cauza?

Facebook
Twitter

In tara noastra exista 250 de crame, iar dintre acestea, 100 fac turism viticol. Totusi, pandemia de COVID-19 a afectat industria vinului si turismul viticol, iar numarul persoanelor care aleg sa traiasca o astfel de experienta devine tot mai scazut.

„Cramele au inceput sa fie mai atente la turismul viticol, sa fie mai deschise pentru ca turistii, pe langa pachetele de degustare, vin la crama si sa cumpere vin, iar in situatia data, cu restaurantele in mare parte inchise, astfel de vanzari sunt mai mult decat binevenite. Pe de alta parte, sunt crame care ocazional refuza grupuri din cauza zvonurilor de noi valuri de infectari. Insa indiferent de situatie, este bine ca ia amploare acest segment. Acest moment a restrans numarul experientelor gastronomice, dar si de relaxare care se pot face la o crama“, spune pentru ZF Alina Iancu, fondator CrameRomania.ro si Revino.ro.

In conditiile in care sectorul viticol inregistra scaderi odata cu izbucnirea pandemiei, turismul viticol, care reprezenta o alternativa de obtinere a unor venituri in acest sector, a inregistrat, la randul sau, scaderi.

„Romanii se tot educa in consumul de vinuri de mai bine de cinci ani, chiar mai mult as spune. In momentul in care doresti o degustare de vinuri premium si mancare in asociere cu vinul, iar toate acestea se intampla la crama, trebuie stiut ca sunt costuri poate duble fata de o iesire la restaurant si nu trebuie comparate, ci pur si simplu o iei ca atare, o intelegi sau nu. Sunt cateva crame pregatite si pentru astfel de experiente exclusiviste“, precizeaza Alina Iancu.

In Romania exista mai mult de 250 de crame, dintre care doar 200 produc vin imbuteliat. Cramele care sunt deschise si pentru turisti sunt in jur de 100. Dintre acestea,  25 au si unitati de cazare, iar la restul cramelor care nu au si optiunea de cazare, turistii pot gasi o cazare la 3-10 km distanta fata de crama. Turistii care prefera astfel de cazari sunt atat romani, cat si straini, care merg preponderent in podgoriile din Transilvania.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

Pescuitul la caras: sfaturi esentiale

Bucuria pescuitului la caras consta intr-o combinatie de tehnica, rabdare si cunostinte. Pentru a-ti imbunatati experienta de pescuit la caras,

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE