DSVSA: carne infestata cu pesta porcina, vanduta intr-o hala din Gorj

Facebook
Twitter

Seful DSVSA Gorj, Nicolae Calescu, a declarat ca aproximativ 1,5 tone de carne de porc infestata cu virusul pestei porcine africane a fost vanduta populatiei in ultima luna, in hala din Piata Centrala a municipiului Targu-Jiu, noteaza Agerpres.

Conform spuselor sale, toata aceasta carne provine dintr-o ferma din Arges.

„In data de 19 octombrie, au fost sacrificati porcii dintr-o ferma din judetul Arges in abatorul de la Valcea. Tot in data de 19 octombrie, in hala de carne au intrat, conform facturii pe care am gasit-o in urma controlului, 1.037,40 kilograme carcasa porc la un agent economic si 407,20 kilograme carcasa porc la un alt agent economic. Pe data de 28 octombrie, am fost notificati ca in judetul Gorj a intrat carne infestata cu virusul pestei porcine, este vorba despre lotul despre care v-am spus. Imediat am demarat o ancheta in cadrul acestei unitati, la data controlului nu s-a mai gasit niciun gram de carne de porc din acest lot, am dispus imediat dezinfectia generala a acestei hale, iar a doua zi am recoltat probe de sanitatie si probele fiind conforme, s-a inceput activitatea”, a precizat Nicolae Calescu.

Calescu: „comerciantii cumparasera carnea cu documente conforme”

„La data controlului nu am gasit niciun gram de carne de porc din acest lot, fusese vanduta, noi le-am luat declaratii la agentii economici, e vorba de noua zile de la data cand a intrat carnea din lotul respectiv pana cand am fost noi anuntati. Lotul provenea din ferma de la Arges, unde a fost declarata boala ulterior si din acest loc de carne a fost depistata carne si in alte judete, nu numai in judetul Gorj. Cei doi comercianti au luat carnea cu documente, cu certificat sanitar-veterinar, e cu siguranta o ancheta in cele doua judete. Noi, DSV, am procedat conform legislatiei, corect, am actionat la timp, deci nici cei doi agenti nu au nicio vina, pentru ca ne-au prezentat documente, la momentul cand au cumparat carnea nu se stia ca provine din animale infestate”, a mai spus directorul DSVSA Gorj.

Potrivit ANSVSA, judetul Gorj inca se confrunta cu 36 de focare de pesta porcina africana la porcii din gospodarii si doua la porcii mistreti.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE