OIV: Romania, scadere de 4% la productia de vin

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Potrivit Organizatiei Internationale a Viei si Vinului (OIV), Romania a avut o productie de 4,9 milioane de hectolitri in 2019, in scadere cu 4% fata de anul trecut, noteaza Euractiv.

In 2019, productia mondiala de vin a fost de 262,8 milioane hectolitri, comparativ cu 294 milioane hectolitri in 2018, arata datele OIV, colectate din 28 de tari care inglobeaza 85% din productia mondiala de vin.

In Uniunea Europeana, volumul productiei de vin a scazut cu 15% comparativ cu anul trecut, ajungand la 156 milioane hectolitri, de la 182,7 milioane hectolitri.

„O tendinta de scadere comparativ cu 2018 se inregistreaza in majoritatea tarilor UE. Cu toate acestea, in timp ce in Italia, Franta si Spania productia este mai mica nu doar comparativ cu 2018 dar si fata de media din ultimii cinci ani, alte tari precum Germania (9 milioane hectolitri, scadere de 12% comparativ cu 2018), Austria (2,6 milioane hectolitri, scadere de 4% comparativ cu 2018) si Romania (4,9 milioane hectolitri, scadere de 4% comparativ cu 2018), au inregistrat nivel de productie in linie sau chiar peste media din ultimii cinci ani”, precizeaza organizatia.

OIV: Romania, locul 13 in lume la productia de vin

Conform datelor OIV, incepand din 2014 si pana in 2016 productia de vin a Romaniei nu a depasit 3,7 milioane hectolitri pe an, pentru ca in 2017 sa urce la 4,3 milioane hectolitri, iar in 2018 a ajuns la 5,2 milioane hectolitri.

In 2019, Romania ocupa locul 13 in clasamentul celor mai mari producatori mondiali de vin, fiind devansata de tari precum China, Portugalia sau Rusia.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE