Ministrul Agriculturii: Romania sustine mentinerea cotelor actuale de pescuit la calcan pentru 2016, desi CE vrea cota zero

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a anuntat recent ca Romania va sustine mentinerea cotelor actuale de pescuit la calcan pentru 2016 la 43,5 tone, desi Comisia Europeana propune cota zero precum si introducerea unei cote pentru rechinul din Marea Neagra, din cauza pericolului de disparitie a acestor doua specii, noteaza Agerpres.

„Romania nu a avut niciodata cota la rechinul din Marea Neagra, ci numai la calcan si sprot, dar acum din datele furnizate de Romania a rezultat ca riscul de disparitie la calcan este de cinci ori mai mare din cauza exploatarii si de trei ori la rechin sau caine de mare cum se numeste specia. Zilele trecute am discutat telefonic pe aceasta tema cu comisarul Vella (comisarul pentru mediu, afaceri maritime si pescuit, Karmenu Vella — n.r.), pentru ca vor sa ne introduca cote la rechinul din Marea Neagra, iar la calcan sa ne duca la zero, de la 43,5 tone. I-am cerut comisarului sa nu reduca cota la calcan, insa el a argumentat ca se face braconaj, se pescuieste ilegal, si este o mare amenintare, iar in ultimii ani s-a mers pe aceeasi cota si situatia calcanului nu s-a imbunatatit”, a declarat Achim Irimescu, pentru sursa citata.

La fiecare final de an, in cadrul Consiliului de Agricultura si Pescuit al Uniunii Europene de la Bruxelles se stabilesc cotele si regimul de pescuit la Marea Neagra, unde sunt incluse Romania si Bulgaria.

Potrivit sefului MADR, desi in mod oficial Romania nu realiza niciodata cota la calcan, cifrele reale erau in unele cazuri si de opt ori mai mari din cauza capturilor ilegale.

„Nu s-a declarat niciodata realizarea cotei de pescuit la calcan, dar se pare ca cifrele sunt de opt ori mai mari. Se face pescuit ilegal, insa eu am transmis ca masura (cota zero n.r.) nu va avea efect daca se ia doar pentru Romania si Bulgaria. Bulgaria are oricum o flota mult mai mare decat Romania si noi oricum nu prindem decat 20% din calcanul din Marea Neagra, pentru ca restul il prind turcii si ucrainenii. Cota zero propusa de Comisie inseamna sa nu mai pescuiesti deloc. Daca iti lasa si o tona, poti sa mai faci ceva, dar daca ai cota zero, cum te-a prins, cum te-a executat”, a afirmat ministrul Agriculturii.

Romania a reusit sa mentina, pentru anul trecut, la 43,5 tone cota de pescuit la calcan si la 3.500 de tone cota la sprot, desi au fost discutii numeroase si anii trecuti in ceea ce priveste reducerea cu 15% a cotei de calcan din apele UE din Marea Neagra.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE