Prin Submasura 9.1 – Infiintarea grupurilor de producatori in sectorul agricol, fermierii care decid sa adopte o forma organizationala centralizata pot beneficia de pana la 100.000 euro pe an, bani oferiti prin AFIR.

Acest sprijin urmareste sa contribuie la imbunatatirea performantelor generale si cresterea veniturilor exploatatiilor agricole, crearea si promovarea unor lanturi comerciale scurte, integrarea pe piata a producatorilor primari prin adaptarea productiei acestora la cerintele pietei, comercializarea in comun a productiei obtinute si respectarea standardelor europene in materie de clima, mediu, siguranta alimentara, etc.

Pentru a fi declarati eligibili, beneficiarii acestei submasuri trebuie sa formeze un grup de producatori in sectorul agricol, recunoscut de MADR inainte de solicitarea sprijinului. Beneficiarii trebuie de asemenea sa aiba statutul de persoana juridica romana si sa actioneze in nume propriu.

Mai mult, beneficiarii trebuie sa fie organizati intr-o structura de tip IMM si sa aiba statutul de microintreprindere, intreprindere mica sau mijlocie. Statutul juridic trebuie dovedit de beneficiari in momentul in care depun Cererea de finantare, putand sa renunte la acesta in timpul derularii Contractului de finantare.

Criterii de selectie pentru sprijin

Si pentru aceasta submasura AFIR instituie un sistem de punctare prin care solicitantii pot fi declarati eligibili sau neeligibili pentru incasarea sprijinului. Astfel, pentru a fi declarati eligibili, solicitantii trebuie sa acumuleze minim 10 puncte, in functie de urmatoarele principii:

– Principiul reprezentativitatii grupurilor vizeaza numarul de membrii ai organizatiei de producatori. Astfel, grupurile cu peste 15 membrii vor fi notate cu 30 de puncte, cele cu 10-15 membrii vor primi 25 de puncte iar cele cu 6-9 membrii, 20 de puncte.

– Principiul cooperarii grupurilor de producatori acorda 10 puncte organizatiei care implementeaza deja un program de dezvoltare-inovare pe submasura 16.1. Producatorii care au depus proiectul in etapa a doua a submasurii, vor primi 7 puncte.

– Principiul sectorului prioritar. Acest principiu noteaza grupul in functie de tipul productiei derulate. Cei mai avantajati sunt producatorii din sectorul lactatelor sau din legumicultura, care vor primi 15 puncte. Producatorii de carne, produse din carne de porc sau medicinale vor primi 12 puncte iar producatorii de plante tehnice precum hameiul, soia, sfecla de zahar, in, canepa vor fi notati cu 9 puncte.

– Principiul asocierii exploatatiilor se bazeaza pe dimensiunea economica a exploatatiei pentru care solicitam sprijinul. Astfel, pentru o exploatatie cu dimensiunea economica intre 1.000 si 11.999 S.O. se vor acorda 20 de puncte iar cei cu o dimensiune economica intre 12.000 si 50.000 S.O. vor fi notati cu 15 puncte.

Print Friendly