Cati bani pot primi fermierii care se organizeaza in grupuri de producatori

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Prin Submasura ,,Infiintarea grupurilor de producatori in sectorul agricol’’ beneficiari pot accesa pana la 100.000 euro pe an, suma primita prin Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR). Scopul acestei submasuri este de a motiva cat mai multi fermieri sa se organizeze in grupuri de producatori, crescand astfel competitivitatea acestora pe piata agricola.

Principalele obiective ale acestei submasuri sunt: imbunatatirea performantelor generale si cresterea veniturilor exploatatiilor agricole, integrarea pe piata a producatorilor locali prin adaptarea productiei acestora la cerintele pietei, comercializarea in comun a productiei inregistrate de acestia, crearea si promovarea lanturilor scurte alimentare dar si respectarea anumitor standarde (clima, mediu, siguranta alimentara, etc.)

Rata sprijinului nu poate sa depaseasca 10% din valoarea productiei comercializate in primii cinci ani de la recunoasterea grupului de producatori si nu poate depasi suma de 100.000 euro pe an. Sprijinul se va plati in transe anuale, insa durata platii nu poate depasi 5 ani de la recunoasterea grupului de producatori, iar transele vor fi acordate in baza unui plan de afaceri.

Schema de acordare a sprijinului pe cei cinci ani

Sprijinul se va acorda ca procent din valoarea productiei comercializate prin intermediul grupului de producatori astfel:

–  Anul I de la recunoastere – 10 %, fara a depasi suma maxima de 100.000 euro/ an;

–  Anul II de la recunoastere – 8 %, fara a depasi suma maxima de 100.000 euro/ an

–  Anul III de la recunoastere – 6 %, fara a depasi suma maxima de 100.000 euro/ an;

–  Anul IV de la recunoastere – 5 %, fara a depasi suma maxima de 100.000 euro/ an;

–  Anul V de la recunoastere – 4 %, fara a depasi suma maxima de 100.000 euro/ an.

De asemenea, solicitantii care depun cereri de finantare si pentru masura ,,Grupuri de producatori in pomicultura’’ trebuie sa aiba in vedere ca valoarea totala a sprijinului solicitat pe ambele submasuri, sa nu depaseasca suma maxima de 100.000 euro, pentru fiecare transa anuala de plata.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE