Functionarii APIA ameninta cu greva: cum ii va afecta pe fermierii care trebuie sa isi primeasca subventiile

Facebook
Twitter

Functionarii APIA din mai multe judete din tara au anuntat ca joi vor intrerupe partial lucrul, acestia fiind nemultumiti ca salariile lor vor scadea indepand din 2018, din cauza impactului Legii salarizarii asupra veniturilor. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, i-a indemnat insa „sa fie linistiti si sa munceasca, pentru ca au salarii bune”.

„Ei au o singura misiune: munca. O munca cinstita, pe bani remunerati corect. Nu cred ca sunt in situatia sa se planga acum de salarii. Eu asta le-am spus angajatilor Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura: ‘Stati linisti si munciti!’ Asta le transmit si acum tuturor functionarilor din APIA, pe care ii respect: sa fie linistiti si sa munceasca, pana la inceputul anului mai este. Acum, trebuie sa dati subventiile, pentru ca avem bani in buget si acestia trebuie sa plece catre fermieri, nu sa-i blocam prin minister, pentru ca s-ar putea sa dam socoteala pentru treaba asta. Repet, asta le transmit: sa munceasca, pentru ca sunt platiti cu salarii bune, si sa muncim toti, in frunte cu mine. Eu, uneori, sunt sub nivelul unor functionari din APIA din punct de vedere al salariului”, a declarat, pentru Agerpres, ministrul Petre Daea.

Presedintele Federatiei Sindicatelor din APIA, Octavian Mateescu, a declarat ca majoritatea angajatilor din teritoriu vor fi afectati de o scadere salariala inepand de la anul, in afara de consilierii debutanti si asistenti.

„Tocmai asta am si cerut: sa ne treaca si pe noi pe aceeasi grila ca si angajatii de la nivel central, pentru ca suntem aceeasi agentie. Va fi afectata de diminuarea veniturilor marea majoritate a angajatilor din teritoriu, in afara de consilierii debutanti si asistenti, care sunt foarte putini. Toti consilierii superiori si toti cei cu functii de conducere vor avea o scadere a salariilor”, a declarat pentru Agerpres presedintele Federatiei Sindicatelor din APIA, Octavian Mateescu.

Acesta a precizat ca nemultumirile angajatilor APIA din teritoriu au fost prezentate inca din vara acestui an, atat conducerii APIA, cat si ministrului Agriculturii, insa „ne-au tot amagit ca se va rezolva problema noastra”.

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca suma totala autorizata la plata pana la data prezentei, reprezentand avans aferent Campaniei 2017, este de 902,17 milioane euro pentru un numar de 735.091 fermieri care au depus Cerere unica de plata, reprezentand 88,8% din numarul de fermieri eligibili la plata pentru avans pentru Campania 2017.

De asemenea, APIA a anuntat recent ca incepand cu data de 16.11.2017, demareaza autorizarea la plata a femierilor care au solicitat, in cadrul Campaniei 2017, sprijin cuplat (SCZ) in sectorul zootehnic.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE