Petre Daea, despre banii pe care trebuie sa-i primeasca fermierii, pe langa subventia APIA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Intr-o interventie la TVR, ministrul Agriculturii, Petre Daea a declarat ca subventiile pe suprafata acordate fermierilor incepand cu 16 octombrie nu au legatura cu sumele platite ca si corectii din anul 2016. Banii, care dupa spusele ministrului „s-au pierdut”, vor fi in sfarsit virati celor 93.000 de fermieri afectati.

„Din 2016, trebuia sa introducem in sistem o corectie financiara, prin care cei care aveau peste 2.000 de euro ca suma ce i se cuvine in conditiile in care este fermier, avea deci o anumita corectie si sistemul respectiv trebuia sa raspunda. Acest lucru i-a afectat pe unii cu anumite sume care s-au pierdut atunci, in total 16 milioane de euro. Au fost afectati in jur de 93.000 de fermieri. Ce am facut noi? Ne-am dus pe firul banilor respectivi, am motivat, ne-am dus la Uniunea Europeana, am luat banii, am creat sistemul si practic acum le dam banii. Deci, bani care se considerau pierduti”, sustine ministrul.

866.000 de fermieri vor primi avansul de 70% pe subventii

Seful MADR a mai declarat ca toti cei 866.000 de fermieri vor primi pana la 1 decembrie avansul de 70% din subventii, iar dupa aceasta data vor primi si restul de bani.

„Toti cei 866.000 de fermieri vor primi pana la 1 decembrie avansul de 70% din suma totala care le revine pe suprafata cultivata. Deci, din 200 de euro la hectar, in functie de suprafata specifica, ar fi 140 de euro pe hectar (…) Dam subventiile pana la 1 decembrie, iar de la 1 decembrie incepem sa dam plata regulara, toti banii, la timp si fara echivoc. Fermierul roman, indiferent de ce suprafata are, se va prezenta o singura data la APIA pentru depunerea cererii.

Romania, grad de absorbtie de peste 99% la platile directe

Potrivit ministrului, pana la ora actuala, pe platile directe Romania se situeaza pe primul loc in Uniunea Europeana, cu 99,61% atragere de fonduri din totalul de 1,801 miliarde de euro, alocate de la Bruxelles.

„Noi am avut bani de la Uniunea Europeana pentru platile directe 1,801 miliarde de euro, iar 1,793 miliarde de euro am adus in tara, deci 99,61% indeplinit. Suntem pe primul loc in Uniunea Europeana. Prin Programul National pentru Dezvoltare Rurala ne-am propus sa aducem in tara 1,2 miliarde de euro. Stiti cat avem acum? Ieri am incheiat practic anul de subventii, cu 1,215 miliarde de euro pe proiecte”, a mai spus Petre Daea.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE