Seful MADR: este necesara cresterea efectivelor de suine si ovine

Facebook
Twitter

Seful MADR, Petre Daea, a declarat ca de anul viitor se vor pune la dispozitia fermierilor toate instrumentele de sprijin iar consumatorilor, posibilitatea de a alege, spunand ca ,,anul viitor alegem ce vrea romanul, nu alegem noi’’. Ministrul a subliniat si importanta cresterii efectivelor de porci, noteaza Agerpres.

,,In preocuparea noastra primordiala este sa crestem efectivele de suine, motiv pentru care am rugat si astazi parlamentarii, membrii celor două comisii de specialitate sa dea zor la aprobarea actului normativ sa il putem aplica incepând cu primele zile ale anului viitor”, a explicat ministrul.

Daea si-a aratat admiratia si fata de productiile record la cereale inregistrate de tara noastra in acest an, insa a sustinut ca este important ca acestea sa fie valorificate tot in interiorul tarii: ,, Sunt mandru sa spun de fiecare data ca sunt productii istorice, care trebuie valorificate si ca sa poti sa le valorifici si sa castigi in Romania trebuie sa zootehnizezi agricultura tarii romanesti” , a mai precizat seful MADR.

Cresterea efectivelor de ovine si suine, necesara din 2018

Petre Daea a mai explicat ca zootehnizarea agriculturii romanesti se poate realiza doar prin exploatarea celor 4,8 milioane ha de pajisti existente in Romania si prin alte masuri de sustinere a cresterii de animale, in special ovine si taurine de carne.

,,Putem face pe doua canale de actiune: unul de crestere a efectivelor de suine (…) si efectivele de ovine pe aceste suprafete foarte mari ale tarii. (…) Este un domeniu pe care trebuie sa il valorificam in tara aceasta: resursa exceptionala care este iarba, 4,8 milioane hectare pe care trebuie sa o transformam in carne si in lapte, ori acest lucru nu poti face daca nu dezvolti efectivele de animale in speta ovinele si taurinele de carne’’ spune ministrul.

,,Alege oaia’’, urmat de programul dezvoltarii raselor de porci Bazna si Mangalita

Dupa ce a lansat oficial programul ,,Alege Oaia’’ program ce are ca scop incurajarea romanilor de a consuma mai multa carne/produse de oaie, Petre Daea isi propune sa lanseze un nou program, ce urmareste cresterea productiei de carne de porc din rasele autohtone, Bazna si Mangalita.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE