Ordinul subventiilor agricole, modificat de MADR: cum ii va afecta pe fermieri

Facebook
Twitter

In data de 8 mai 2017, in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 334, s-a publicat Legea nr.97/2017, prin care s-a aprobat, cu modificari si completari, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 16/2017 privind modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plati care se aplica in agricultura in perioada 2015-2020 (…).

Legea va intra in vigoare in trei zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei.

Astfel, pentru implementarea prevederilor din Legea nr.97/2017 si corelarea acestora cu documentele aferente, este necesara modificarea in mod corespunzator a Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr.619/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.

In acest sens, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a elaborat proiectul de Ordin de modificare a Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 619/2015.

Principalele modificari ale Ordinului vizeaza:

– in cazul pajistilor concesionate/inchiriate in conditiile legii de catre asociatiile crescatorilor de animale, la articolul 61, se evidentiaza trei posibile categorii de beneficiari, respectiv, membrii asociatiei, asociatia fara cod propriu de exploatatie si care desfasoara activitate cu animalele membrilor pe raza localitatii precum si asociatia cu cod propriu de exploatatie care desfasoara activitate cu animalele membrilor in taberele de vara pe perioada de pasunat

– la articolul 7, alin.(1) si (2), pentru formele asociative de proprietate, categoria documentelor justificative a fost completata cu adeverinta emisa de primaria pe raza careia se afla terenurile agricole, in vederea preintampinarii reducerii numarului de beneficiari eligibili si asigurarii mentinerii capacitatii de absorbtie a fondurilor europene.

De asemenea, pentru o mai buna intelegere a prevederilor cuprinse in ordin, s-au mai propus:

– modificarea literei b) a alineatului (1) al art. 44, fiind necesara pentru corelarea conditiilor de eligibilitate ale masurii de sprijin cuplat pentru leguminoase boabe pentru industrializare/procesare cu titlul si scopul masurii „Leguminoase boabe pentru industrializare”, notificata la Comisia Europeana.

– abrogarea art.48, urmare a scrisorii DG AGRI prin care se precizeaza ca fermierul care nu atinge nivelul de productie minima stabilita trebuie exclus de la plata sprijinului cuplat, intrucat nivelul respectiv reprezinta o conditie de eligibilitate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE