Fermierii romani au depus pana in prezent cereri unice APIA pentru doar 4,5 milioane de hectare, jumatate mai exact din suprafata eligibila. Asta in contextul in care au mai ramas doar 8 zile pana la termenul final de depunere a cererilor unice, conform deciziei asumate de ministrul Petre Daea. Va fi fortat ministrul Agriculturii sa dispuna prelungirea termenului de depunere?
„Si pe mine ma surprinde faptul ca fermierii intarzie sa se prezinte la APIA, desi au fost depuse eforturi majore pentru a le asigura toate conditiile de a se prezenta la sedii. Personal, imi fac probleme pentru fermierii mari, adica pentru cei care lucreaza peste 50 de hectare. La nivelul judetului Mures, fermierii mari lucreaza 45% din suprafata totala a judetului. Conform monitorizarilor va pot spune ca pana la data de 4 mai aveam 350 de fermieri mari care si-au depus cererile, din 700. La fel, daca e sa vorbim la nivel national, avem cereri depuse pentru 4,5 milioane de hectare, fata de 9 milioane, suprafata eligibila la plata”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Ovidiu Savasca, directorul executiv al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura Mures.
Faptul ca putini fermieri trec pragul Agentiilor de Plati ne-a fost semnalat si de Iosif Balla, presedintele Asociatiei Producatorilor Agricoli din Cluj.
„Am fost de curand la APIA Cluj si m-a surprins faptul ca nu era aglomeratie. Fermierii sunt sunati mai mari de catre cei de la APIA, dar fie ca e persoana fizica sau juridica, pur si simplu intarzie sa se prezinte. O parte din fermieri au probleme insa si cu digitizarile, care se suprapun si pana cand nu vine si vecinul sa se lamureasca problema, e mai complicat. Mai sunt si persoane care s-au simtit probabil cu musca pe caciula si nu mai declara pamantul. Multi nici nu stiu unde le este terenul. La mine in zona exista 100 de hectare, teren arabil, care e plin de tufe si spini”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Iosif Balla, presedintele Asociatiei Producatorilor Agricoli din Cluj.
Pe de alta parte, fermierii mari considera ca ministrul Agriculturii va fi nevoit sa accepte prelungirea termenului de depunere, daca fermierii nu se prezinta pana la 15 mai.
„Probabil, duca vor ramane multi fermieri, ministrul va fi nevoit sa accepte si varianta prelungirii termenului. Cu toate acestea, diminuarea numarului de cereri e un proces natural. Sunt multe persoane care fac agricultura dupa ureche si nu e nici in interesul lor si nici al tarii sa functioneze asa”, ne-a spus fermierul Nicolae Sitaru, din Ialomita.
Recent, Comisia Europeana a decis sa permita statelor membre sa prelungeasca cu o luna termenul limita pentru depunerea cererilor unice, aferente Campaniei 2017, dupa ce mai multe tari au solicitat acest lucru.
„Termenul in care se pot depune cererile fara penalizari poate fi prelungit cu o luna, de la 15 mai, la 15 iunie 2017. Decizia a venit la solicitarea mai multor state membre ale UE, care au argumentat ca fermierii au nevoie de mai mult timp pentru a depune toate documentele, conform noilor modificari legislative”, a precizat Phil Hogan, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.
Cu toate acestea, ministrul Agriculturii s-a aratat categoric in ceea ce priveste pastrarea termenului de 15 mai ca fiind data-limita de depunere a cererilor APIA.
„Cine nu depune cererea pana la data de 15 mai inclusiv, nu primeste subventii. S-au luat toate masurile pentru a-i ajuta pe fermieri sa depuna cererile pana la aceasta data. Sunt oameni la dispozitie, mijloace de transport la dispozitie pentru cei care nu pot ajunge la centrele APIA, iar la APIA se lucreaza si sambata si duminica in aceasta saptamana, dar si in weekend-ul urmator. Sunt zile normale de lucru. Pana la 15 mai, Romania vrea sa depuna toate cererile fara penalitati, pentru ca penalitatile se duc pe fiecare fermier in parte, dar fermierul este al Romaniei. Eu nu vreau sa pierd niciun leu de la Uniunea Europeana. Am introdus reguli, am creat toate conditiile. Sunt oameni in dispozitiv, am dat inginerii de la centrele agricole si se lucreaza de luni pana luni, fara weekend-uri. Repet, 15 mai este ultima zi de depunere. Se inchid obloanele la APIA, au altceva de facut dupa data de 15 mai”, a precizat ministrul Agriculturii, pentru Agerpres.
Sprijinul financiar aferent Campaniei 2017 este finantat din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.