Ministrul Agriculturii: Ordinul subventiilor va fi modificat in favoarea fermierilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat ca Romania a obtinut raspunsuri pozitive la mai multe solicitari pe care le-a facut Comisiei Europene, in special pe modificarea unor articole din regulamentul de acordare a subventiilor.

„In discutia avuta cu comisarul pe regulamentul UE 640/2014 privind sanctiunile pentru supradeclarare, conform articolelor 30 si 31, am propus ca justificarea pe bunastare sa se faca pe baza documentelor prezentate trimestrial sau anual de catre beneficiar pentru cele doua specii cu ciclu scurt, respectiv porc si pasare, si fata de acestea sa se judece si nu fata de cerere, care are cifre estimative. Comisia Europeana a acceptat acest lucru si am primit confirmarea din partea comisarului Hogan ca se va face modificarea regulamentului 640, asa cum sustine Romania. In conditiile in care aceasta schimbare de regulament va dura circa trei luni, noi vom putea plati pana atunci 75% din sumele cuvenite, urmand ca restul de 25% sa fie acordat dupa aprobarea noului regulament ce va reglementa retroactiv situatia din 2016. Este fara precedent ca noi sa determinam o modificare de regulament. Eu zic ca am avut o intalnire foarte buna cu comisarul, pe tot ceea ce am discutat, cu irigatiile, cu salcamul, cu sprijinul cuplat pe zootehnie, pe problemele Politicii Agricole Comune dupa 2020. Consider ca au fost obtinute lucruri foarte bune si de impact pentru dezvoltarea Romaniei”, a explicat ministrul Agriculturii, potrivit Agerpres.

Pana in prezent, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a autorizat la plata suma de 1,368 miliarde euro, pentru un numar de peste 772.000 de fermieri, se arata intr-un raspuns APIA, oferit la solicitarea StiriAgricole.ro.

Referitor la tema irigatiilor, comisarul a multumit ministrului roman pentru abordarea constructiva din cadrul Comitetului de monitorizare din 14 martie a.c. de la Bucuresti, fapt determinant in identificarea unei solutii care sa ofere Romaniei posibilitatea de a-si extinde suprafata irigabila. Comisarul a salutat depasirea obiectivelor initiale ale planului de dezvoltare rurala, fapt care constituie un motiv in plus pentru aprobarea celei de-a 4-a modificari a PNDR.

Asupra temei privind viitorul PAC 2020, ambii oficiali au salutat importanta promovarii tehnologiilor moderne si sprijinirea reinnoirii generatiilor de fermieri, prin facilitarea accesului la terenuri si finantare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE