Ministrul Agriculturii s-a intalnit cu Phil Hogan: ce s-a stabilit pentru subventiile fermierilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, a avut luni si marti, 20-21 martie a.c. la Bruxelles, o serie de intrevederi bilaterale. La intalnirea cu Phil Hogan, comisar European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, au fost prezenti si directorul general Jerzy Plewa, directorul general adjunct Mihail Dumitru, precum si alti membri ai cabinetului Hogan, se noteaza intr-un comunicat MADR.

Pe agenda reuniunii s-au regasit teme deosebit de importante pentru agricultura Romaniei, precum bunastarea animalelor, problematica schimbarilor climatice din perspectiva irigatiilor si a speciilor benefice biodiversitatii, precum salcamul, sprijinul cuplat si Politica Agricola Comuna (PAC) dupa 2020. Discutiile s-au desfasurat intr-o atmosfera constructiva, favorabila identificarii unor solutii durabile pentru fermierii romani.

Astfel, pentru masura privind bunastarea animalelor, Comisia Europeana a anuntat ca Romania urmeaza sa primeasca o scrisoare cu privire la deblocarea celor 25 mil euro. Comisia Europeana a mentionat ca exista posibilitatea platirii catre beneficiari a unei transe de 75%. Regulamentul(UE) 640/2014 va fi modificat in ceea ce priveste sistemul de sanctiuni, respectiv supra declararea. Perspectiva adoptarii actului normativ este de trei luni, cu efect retroactiv si pentru anul 2016.

Referitor la tema irigatiilor, comisarul a multumit ministrului roman pentru abordarea constructiva din cadrul Comitetului de monitorizare din 14 martie a.c. de la Bucuresti, fapt determinant in identificarea unei solutii care sa ofere Romaniei posibilitatea de a-si extinde suprafata irigabila. Comisarul a salutat depasirea obiectivelor initiale ale planului de dezvoltare rurala, fapt care constituie un motiv in plus pentru aprobarea celei de-a 4-a modificari a PNDR.

Referitor la includerea suprafetelor cu salcam in Zonele de interes ecologic, Phil Hogan a subliniat ca modalitatea de clasificare a unei specii drept zona de interes ecologic reprezinta responsabilitatea statelor membre. Comisarul a felicitat Romania pentru determinarea in clarificarea problemelor indicate de catre Comisia Europeana pentru schemele de sprijin cuplat (pentru 2017 – 2020). A mentionat ca din cele 18 scheme supuse analizei, 15 sunt complet solutionate, indicand disponibilitatea de a gasi solutii si pentru cele trei masuri care vizeaza sectorul zootehnic.

Asupra temei privind viitorul PAC 2020, ambii oficiali au salutat importanta promovarii tehnologiilor moderne si sprijinirea reinnoirii generatiilor de fermieri, prin facilitarea accesului la terenuri si finantare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE