Romania se alatura demersului de simplificare si modernizare a Politicii Agricole Comune pentru a defini prioritatile de viitor dupa 2020, prin constituirea unui grup tehnic de lucru, la nivelul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Acesta este format din reprezentanti ai Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, ai Ministerului Mediului, ai Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, precum si reprezentanti ai Academiei de Stiinte Agricole si Silvice, ai Academiei Romane, ai Institutului de Economie Agrara si ai universitatilor/institutelor de cercetare din domeniu, se arata in comunicatul MADR.
Astfel, pentru a pregati sectorul agricol romanesc sa raspunda principalelor provocari cu care se confrunta agricultura si mediul rural, din punctul de vedere al securitatii alimentare, al vitalitatii zonelor rurale si al contributiei la solutionarea provocarilor reprezentate de schimbarile climatice, s-a decis crearea grupului de lucru.
Obiectivul specific al grupului tehnic de lucru îl reprezinta elaborarea de contributii ale sectorului agricol romanesc în contextul provocarilor mentionate anterior care vor fi formulate pe parcursul procesului de consultare publica lansat de catre Comisia Europeana pentru a defini prioritatile de viitor ale Politicii Agricole Comune, privind modernizarea si simplificarea politicii agricole comune dupa anul 2020.
La nivelul Comisiei Europene are loc o ampla consultare privind modernizarea si simplificarea politicii agricole comune (PAC), Romania alaturandu-se acestui demers. Pe site-ul www.madr.ro, a fost postat link-ul catre consultarea publica a CE si un chestionar adresat tuturor celor interesati.
Romania sustine printre prioritatile Comisiei, importanta continuarii promovarii unor masuri pentru gestionarea riscurilor în agricultura, cresterea competitivitatii în paralel cu asigurarea reînnoirii generatiilor prin asigurarea accesului la finantare, precum si gasirea unui echilibru corect între deschiderea de noi piete si protejarea sectoarelor sensibile.
Romania considera ca prin intermediul unor actiuni politice de dezvoltare rurala se poate contribui la cresterea economica durabila la nivelul zonelor rurale din UE.
În ceea ce priveste primul pilon, Romania sustine convergenta platilor pentru eliminarea decalajelor între Statele Membre privind cuantumul la hectar, precum si mentinerea dupa 2020 a schemelor de plati directe actuale, inclusiv cea pentru sprijinul cuplat.
Referitor la consolidarea guvernarii locale în mediul rural, Romania sustine cresterea capacitatii administrative si eficacitatea structurilor care guverneaza la nivel regional, local si a grupurilor bazate pe comunitate.
Consultarea Publica a Comisiei Europene este activa pana la data de 2 mai 2017.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale încurajeaza toate formele asociative din sectorul agricol sa se implice si sa contribuie alaturi de reprezentantii grupului tehnic de lucru la conturarea unei conceptii unitare a sectoarelor prioritare pentru Romania în Politica Agricola Comuna (PAC) dupa 2020.