Cum va arata Politica Agricola Comuna dupa 2020

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Comisia Europeana intentioneaza sa lanseze incepand din ianuarie 2017 o consultare publica asupra viitoarei Politici Agricole Comune (PAC), care urmeaza sa fie implementata din 2020.

Oficialii europeni promit ca noua strategie a agriculturii din blocul comunitar va fi construita pe baza a doua principii: simplificare si modernizare, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

„Simplificarea si modernizarea vor fi cuvintele cheie si principalele obiective pe care le vom avea in cadrul redactarii noii Politici Agricole Comune. Aceasta ar urma sa fie adoptata la finalul lui 2017. Primul pas va fi o consultare publica, care va fi lansata la inceputul anului viitor”, a declarat presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

De asemenea, Comisarul European pentru Agricultura, Phil Hogan, a anuntat ca noua Politica Agricola Comuna va pune accent pe simplificarea procedurilor de accesare a platilor directe pentru beneficiar.

„Pentru viitoarea strategie agricola vom pune un accent deosebit asupra simplificarii pentru beneficiarul de plati directe. Fireste, simplificarea va avea efect si asupra Agentiilor de Plati, precum si a functionarilor europeni, insa determinarea mea este sa acordam prioritate beneficiarilor”, a spus Phil Hogan.

Romania, prin oficialii sai, a sustinut la Bruxelles mentinerea celor doi piloni ai Politicii Agricole Comune (PAC) si dupa 2020, continuarea platilor directe, precum si a procesului privind reducerea decalajelor intre statele membre.

„Un subiect foarte important care se discuta in aceasta perioada, la reuniunea de la Bruxelles, este incotro ne indreptam cu Politica Agricola Comuna (PAC)? Noi ne dorim in continuare sa se mentina o Politica Agricola Comuna puternica, sa se mentina cei doi piloni, dar si sa se continue procesul de reducere a decalajelor intre satele membre ca sume si pe procesele de convergenta a platilor directe. De asemenea, sustinem continuarea platilor directe si noi solutii pentru atragerea tinerilor in agricultura. Nu in ultimul rând, dorim sa mentinem caracterul comunitar al PAC, sa nu se nationalizeze, deoarece sunt anumite state puternice care si-ar dori acest lucru si atunci ar fi o discriminare”, a declarat Achim Irimescu.

Aproape 20 de miliarde de euro urmeaza sa fie investite in agricultura romaneasca, precum si in zonele rurale, pana in 2020, prin intermediul Politicii Agricole Comuna (PAC).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE