Beneficiarii care pot contracta sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Prin sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri, beneficiarii pot primi pana la 50.000 de euro, daca au in proprietate o exploatatie agricola. Sprijinul va fi acordat in doua transe, iar beneficiarii vor primi 75% din suma la primirea deciziei de finantare si 25% in maximum 3 ani de la primirea sprijinului.

Solicitantii eligibili pentru acest sprijin financiar sunt tinerii fermieri, care se instaleaza ca unici sefi ai exploatatiei agricole. Termenul de ,,tanar fermier’’ este definit de lege ca acea persoana cu o varsta de pana in 40 de ani inclusiv la momentul depunerii cererii, care detine competentele si calificarile profesionale adecvate si care se stabileste pentru prima data intr-o exploatatie agricola, ca sef al respectivei exploatatii.

De asemenea, sprijinul este disponibil si pentru persoanele juridice cu mai multi actionari, unde un tanar fermier se instaleaza si detine un rol decizional pe termen lung.

Categoriile de solicitanti eligibili pentru aceasta masura

Categoriile de solicitanti eligibili pentru aceasta masura pot avea statutul de:

– persoana fizica autorizata si inregistrata, in conformitate cu prevederile legii, indeplinind functia de: intreprinzator titular al unei intreprinderi individuale (II), intreprinzator titular al unei firme familiale (IF) sau in mod individual/independent ca persoana fizica autorizata (PFA).

– asociat unic si administrator al unui SRL, in conformitate cu prevederile legii.

– asociat majoritar (50%+1) si administrator al unui SRL, in conformitate cu prevederile legii.

Tanarul fermier care reprezinta societatea in relatia cu AFIR trebuie sa fie desemnat administrator de catre ceilalti asociati ai societatii.

Conditii suplimentare de eligibilitate

Tanarul fermier solicitant al sprijinului de instalare nu trebuie sa detina parti sociale/actiuni in alte societati care desfasoara activitati agricole sau in alte forme de organizare constituite conform OUG 44/ 2008, cu exceptia cooperativelor agricole si grupurilor de producatori. Un tanar fermier poate face parte dintr-o cooperativa agricola sau un grup de producatori, sau sa se inscrie ulterior instalarii intr-o astfel de forma de asociere, cu conditia mentinerii statutului de sef al exploatatiei agricole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE