Subventia pentru tinerii fermieri disponibila si in 2018. Iata ce s-a schimbat

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri poate fi accesat si in 2018 de catre persoanele care detin o exploatatie agricola si care au varsta de pana in 40 de ani. Sprijinul financiar este oferit prin programul PNDR 2012- 2020 iar conditiile generale de eligibilitate raman in general neschimbate fata de anii precedenti.

In anul 2018, solicitantii care doresc sa acceseze sprijinul aferent masurii 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii de eligibilitate:

– Sa aiba varsta maxima de 40 ani, inclusiv, astfel incat sa se incadreze in categoria de ,,tanar fermier’’;

– Sa aiba in proprietate o exploatatie agricola care este inregistrata ca microintreprindere – intreprindere mica si al carei sef este;

– Exploatatia agricola detinuta sa aiba o dimensiune economica intre 12.000 – 50.000 SO;

– Beneficiarul trebuie sa aiba statutul de persoana fizica autorizata (PFA, II sau IF), de asociat unic al unui SRL sau de actionar majoritar al unui SRL.

Valoarea sprijinului

Solicitantii ce acceseaza acesta masura  in 2018 vor beneficia de sprijin tot pentru o perioada de maxim 3 ani (5 ani pentru investitiile in pomicultura). Sprijinul este acordat in felul urmator:

– 50.000 euro pentru exploatatiile intre 30.000 SO si 50.000 SO;

– 40.000 euro pentru exploatatiile intre 12.000 SO si 29.999 SO.

Sprijinul se va acorda in doua transe iar valoarea va fi achitata sub forma de suma forfetara, acordata in felul urmator:

– 75% din totalul sumei va fi acordat la semnarea Contractului de Finantare;

– 25 % din sprijin va fi acordat pe parcursul desfasurarii programului propriu-zis, daca se constata ca toate conditiile impuse la semnarea contractului au fost indeplinite.

Cu toate ca pana acum nu exista informatii concrete cu privire la acest fenomen, noile reglementari europene dau statelor membre posibilitatea de a mari intensitatea sprijinului aferent acestei masuri. Astfel, in decursul acestui an, sprijinul oferit fermierilor pentru aceasta masura ar putea fi mai mare cu 25-50%.

Depunerea cererii de plata

Prima cerere de plata se va depune in maximum 30 de zile calendaristice de la data semnarii Contractului de finanțare si reprezinta 75% din valoarea sprijinului acordat. Plata se va efectua in maximum 90 de zile de la data declararii conformitatii cererii de plata de catre AFIR.

Inaintea solicitarii celei de a doua transe de plata, beneficiarul se obliga sa faca dovada cresterii performantelor economice ale exploatatiei, prin comercializarea productiei proprii in procent de minimum 20% din valoarea primei transe de plata. Cerinta va fi verificata in momentul finalizarii implementarii Planului de afaceri prin prezentarea documentelor justificative, conform legislatiei in vigoare

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE