Submasura 9.1, supranumita ,,Infiintarea grupurilor de producatori in sectorul agricol’’ incurajeaza asocierea producatorilor primari in grupuri de producatori si pune la dispozitie pana la 100.000 euro pe an, fermierilor organizati in grupuri de producatori.
Concret, sprijinul acordat prin aceasta masura urmareste sa contribuie la imbunatatirea performantelor generale si cresterea veniturilor exploatatiilor agricole, integrarea pe piata a producatorilor primari prin adaptarea productiei acestora la cerintele pietei, comercializarea in comun a productiei lor, crearea si promovarea lanturilor scurte dar si respectarea standardelor comunicare (clima, mediu, siguranta alimentara, etc.)
Beneficiarii eligibili pentru aceasta masura sunt Grupurile de producatori din sectorul agricol care sunt recunoscute oficial de catre MADR inainte de solicitarea sprijinului, dar dupa 1 ianuarie 2014, conform legislatiei nationale in vigoare. Beneficiarii trebuie sa aiba statutul de persoana juridica romana si sa actioneze in nume propriu.
Pentru a putea obtine sprijinul, beneficiarii trebuie sa se incadreze in definitia IMM (microintreprinderi, intreprinderi mici si mijlocii), in conditiile prevazute de lege. Incadrarea in categoria IMM va fi demonstrata de beneficiar doar la momentul depunerii Cererii de finantare, insa nu este obligatoriu sa mentina acest statut pe perioada derularii Contractului de finantare.
Critetii de selectie si punctajul aferent proiectului
Pentru a putea primi finantarea, beneficiarii vor trebui sa indeplineasca principiile si criteriile de selectie aferente programului si sa acumuleze cel putin 10 puncte, in functie de urmatoarele principii:
- Principiul cooperarii grupurilor de producatori acorda 10 puncte producatorilor care fac parte dintr-un grup operational care implementeaza un program de dezvoltare inovare pe sM 16.1. Pentru producatorii care au depus proiectul in etapa a-II-a a sM 16.1 si cei care l-au depus in prima etapa, notarea se va face cu 7 respectiv 4 puncte.
- Principiul reprezentativitatii grupurilor noteaza proiectul in functie de numarul de membrii ai asociatiei de producatori si acorda 30 de puncte pentru asociatiile cu peste 15 membrii, 25 de puncte pentru cele cu 10-15 membrii si 20 de puncte pentru cei cu 6-9 membrii.
- Principiul calitatii produselor acorda puncte grupurilor care produc, depoziteaza si comercializeaza produse HNV sau produse care contribuie la scheme de calitate nationala si europeana. Astfel, pentru propuneri de investitii in zona ecologica vor fi acordate 15 puncte, pentru produsele alimentare care sunt in curs de recunoastere se vor acorda 10 puncte iar pentru produsele traditionale sau provenite din exploatatii situate in zone HNV, cate 5 puncte.
- Principiul sectorului prioritar puncteaza grupul de producatori in functie de tipul productiei. Cei care vor avea ca activitate producerea de lapte, produse din lapte sau legumicultura vor primi 15 puncte, cei care vor produce carne, produse din carne de porc sau plante medicinale vor fi notati cu 12 puncte iar producatorii de plante tehnice (sfecla de zahar, in, canepa, hamei,soia) cu 9 puncte.
- Principiul asocierii exploatatiilor acorda puncte in functie de dimensiunea economica a fiecarui grup de producatori astfel: cei cu o dimensiune economica intre 1000-11.999 euro vor fi notati cu 20 de puncte iar cei cu o dimensiune intre 12.000-50.000 euro vor primi 15 puncte.