7 reguli pentru irigarea eficienta a gradinii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Irigarea unei gradini poate fi realizata prin mijloace traditionale, daca nu este vorba despre suprafete intinse, sau cu ajutorul sistemelor moderne, insa foarte important este sa fie respectate cateva reguli de baza.

Cu toate ca poate parea una dintre cele mai simple operatiuni, udarea gradinii se face, de fapt, ca la carte. Acest lucru inseamna ca fiecare planta are propriile nevoi de umiditate, iar o cantitate necorespunzatoare de apa ii poate afecta dezvoltarea.

La fel de important este momentul ales pentru irigare, deoarece si aici exista cateva reguli: plantele au nevoie de o temperatura a apei cu valori apropiate de cele inregistrate in aer si la sol, de aceea nu este recomandat sa pornim robinetul la amiaza, cand mercurul din termometre urca. Cele mai bune momente pentru udarea gradinii sunt primele ore ale diminetii si orele de seara, care favorizeaza mentinerea apei in sol.

Un alt aspect de care este bine sa se tina cont este calitatea apei folosite pentru irigatii, foarte buna fiind apa de ploaie, pastrata in rezervoare, in timp ce apele care contin cantitati insemnate de clor sau alte substante pot compromite culturile.

Dincolo de aceste reguli de baza, exista si alte aspecte de care depinde cresterea sanatoasa a plantelor din gradina:

1. Frecventa udarilor trebuie sa tina cont de cerintele fiecarei plante, dar, ca regula generala, este de evitat mentinerea solului in permanenta umed – aceasta deoarece radacinile plantelor se dezvolta in pamantul usor uscat.

2. Una dintre cele mai eficiente metode de irigare este utilizarea unui hidrofor, a carui actiune poate fi extinsa pentru alimentarea cu apa a locuintei sau a piscinei din curte. Hidroforul este simplu de instalat, creste presiunea la reteaua de apa si poate pompa apa curata, fara particule, ape murdare si apa de ploaie.

3. Apa trebuie sa ajunga nu doar la radacina plantei, ci si in zona din jurul acesteia, in asa fel incat solul sa absoarba o cantitate suficienta si egal distribuita. A se evita insa suprasaturarea cu apa.

4. Un sistem pluvial eficient, impreuna cu cateva rezervoare pentru colectarea apei de ploaie ajuta la economisirea resurselor de apa curenta.

5. Gazonul si arborii proaspat plantati au nevoie de o cantitate insemnata de apa si de irigari frecvente, comparativ cu alte plante din curte.

6. In perioada verii, se poate renunta la folosirea ingrasamintelor, care favorizeaza dezvoltarea de plante noi, ceea ce duce la un consum mai mare de apa.

7. In cazul florilor si al plantelor care au nevoie de o cantitate generoasa de apa, irigarea poate fi urmata de o udare suplimentara cu ajutorul unei stropitori.

Ce alte recomandari cunosti, pentru o irigare cat mai eficienta a gradinii?

Sursa foto: Shutterstock

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE