Este arhicunoscut faptul ca orice planta are nevoie de apa pentru a se dezvolta armonios. Mai mult decat atat, irigarea ajuta plantele sa se dezvolte nu doar cantitativ, cat si calitativ. Cu toate acestea, plantele, in diversitatea lor, au nevoi speciale in ceea ce priveste irigarea, iar intelegerea acestui fapt ne poate aduce productii bogate si de calitate. Mai mult decat atat, o utilizare rationala a apei ne va ajuta si sa ne diminuam costurile de productie.

Daca vorbim de speciile legumicole, in momentul plantarii si imediat dupa rasarire, acestea au nevoie de apa pentru dezvoltarea sistemului radicular (radacinile). In acest sens, fermierii ar trebui sa asigure o norma de circa 200-250 metri cubi apa/ha.

Cerintele de apa ale culturilor legumicole

Pentru a iriga eficient trebuie sa tinem cont de raportul dintre doi factori – umiditatea solului si umiditatea relativa a aerului.

Fata de umiditatea solului din perioada de vegetatie, legumele pot fi impartite in urmatoarele categorii: legume cu cerinte foarte mari de apa (conopida, broccoli, varza), cu cerinte mari (dovleac, morcov, castraveti, patrunjel, pastarnac, telina, morcov), cu cerinte moderate (vinete, ceapa, ridichi, tomate, ardei, mazare) si cu cerinte reduse (fazole, praz, sfecla rosie)

In ceea ce priveste umiditatea aerului, si aici legumele pot fi impartite in mai multe categorii: legumele cu umiditate ridicata (circa 90%) – castraveti, telina de petiol, cu umiditate moderata (circa 70%) – sfecla, morcovi, cartofi, varza; cu umiditate scazuta (60-70%) – ardei, vinete, fasole de gradina, tomate; cu umiditate redusa (dovleac, pepeni).

Tomate

Una dintre cele mai raspandite culturi de leguminoase de la noi este fara indoiala toamata. Acestea se dezvolta cel mai bine in conditii de umiditate a solului de pana la 70-80% din capacitatea de camp pentru apa a terenului.

In perioada de vegetatie este necesar sa se aplice la tomate 7-8 udari, cu norme de 300 – 400 metri cubi apa/udare la irigarea prin aspersiune. In cazul irigarii prin picurare, norma de udare este de circa 22 – 55 metri cubi apa/ha.

Din acest punct de vedere, fermierii trebuie sa se asigure ca au la dispozitie sisteme de irigatii si furtune corespunzatoare pentru a asigura necesarul de apa pentru plante. O gama variata de asemenea articole necesare intr-o gospodarie si gradina puteti gasi aici.

Ardeii

La ardei, necesarul de umiditate este de 70-75% din capacitatea de camp pentru apa a solului, iar dupa fructificare de 80-85%.

Vinete

Pentru vinete, cerintele de apa sunt ceva mai ridicate, de aceea fermierul trebuie sa se asigure ca are la dispozitie un sistem de irigat.

De exemplu, la inceputul vegetatiei, este important sa asiguram la vinete o umiditate a solului de 70%, iar in timpul fructificarii de 80% din capacitatea de camp a solului pentru apa.

Castravetii

In ceea ce priveste castravetii, acestia iubesc umiditatea si caldura.

Pentru ei, umiditatea optima a solului trebuie sa fie de aproximativ 80-85% din capacitatea de camp a solului pentru apa, iar umiditatea aerului trebuie sa fie de circa 90%.

Cartofi

Lipsa umiditatii suficiente face ca orice cultura de cartof sa aiba de suferit, insa acelasi lucru este valabil si pentru excesul de apa.

Umiditatea solului pana la adancimea de 40-60 cm nu trebuie sa scada sub 70% din capacitatea de camp pentru apa a solului, mai ales in perioada de plantare si pana la maturizarea plantelor.

Culturile cerealiere

In ceea ce priveste culturile cerealiere, cum ar fi porumbul, floarea soarelui si soia, pe solurile din Baragan, Dobrogea, sudul Teleormanului, Oltenia si pe unele soluri din Banat norma de udare este de 800 – 1000 metri cubi la hectar.

O norma de udare ceva mai mica (600 – 700 metri cubi/hectar) se va aplica pe solurile din nordul Teleormanului, zona Arges – Olt, iar pe solurile nisipoase o norma de udare de doar 400 metri cubi la hectar.

Pentru cerealele paioase normele de udare vor fi mai mici cu 100 -150 metri cubi la hectar decat cele de mai sus. Aplicarea la o udare a unei cantitati prea mari de apa ar conduce la pierderea in adancimea solului a celei aplicate in plus si uneori la baltiri de apa, in timp ce aplicarea unei cantitati prea mici ar face necesara revenirea prea rapida cu o noua udare pe acelasi teren.

La udarea de rasarire, aplicata la semanatul culturii in cazul in care perioada respectiva a fost total lipsita de ploi si solul este foarte uscat, udare care va fi de 200 – 300 metri cubi la hectar.

Pe langa necesarul de irigare a culturilor cerealiere, este important ca fermierul sa acorde o atentie speciala si calitatii semintelor, pentru a se asigura ca va beneficia de o recolta bogata. O gama larga de seminte de cultura mare, precum si informatii despre cultivare lor, puteti gasi aici.

Indiferent de cultura aleasa, fie ca vorbim de legume sau de cereale, irigarea constituie un factor important in obtinerea unor productii mari si de calitate. Numeroase studii au aratat ca productia creste cu pana la 45% atunci cand culturile sunt irigate in mod rational. Totodata, continutul de proteina la cereale are de asemenea valori mult mai mari in cazul culturilor irigate in comparatie cu cele neirigate.

Share on Facebook