Fiecare leguma are perioada ei optima de plantarea a rasadului si apoi de semanare in spatii protejate sau in camp. Chiar din prima luna a unui an, legumicultorii incep sa aiba multa treaba. Cei care aleg sa infiinteze culturi in sere sau solarii planteaza in jurul datei de 1 aprilie, iar cei care aleg sa aiba legume in camp seamana cu o luna mai tarziu.

„Lucrarile in legumicultura debuteaza chiar din luna ianuarie. Dupa 15 ianuarie putem spune ca incepem semanatul in spatii protejate, incalzite, pentru rasaduri, pe care le vom planta ulterior in solarii. Acesta este momentul optim. Vorbim aici de tomate, ardei, vinete. Putin mai tarziu, incepand cu 1 februarie, putem incepe sa realizam rasadurile de castravetii, chiar si pepenii, care se planteaza apoi in spatii protejate”, explica, pentru StiriAgricole.ro, Dr. Ing. Costel Vinatoru, coordonator al Laboratorului de Genetica si Ameliorare din cadrul Statiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura din Buzau.

Dezvoltarea rasadurilor variaza in general intre 45 si 60 de zile. „Plantarea rasadurilor obtinute se face in general in spatii protejate reci, neincalzite, in jurul datei de 1 aprilie. Vorbim de tomate, ardei, vinete, chiar si castraveti”, mai precizeaza Costel Vinatoru.

In ceea ce priveste culturile de leguminoase in camp, producerea de rasaduri pentru ele debuteaza in prima decada a lunii martie (1-10 martie).

„Rasadurile pentru camp se pot face in rasadnite, fie in sere sau solarii reci. Nu au nevoie de caldura, ci doar de un spatiu acoperit. Rasadurile se realizeaza in prima parte a lunii martie, iar plantatul in camp se face undeva in jurul datei de 1 mai”, ne-a mai spus specialistul SCDL Buzau.

Practic, diferenta de timp dintre plantarea in spatii protejate si cea in camp este de circa 1 luna. „In aprilie infiintam culturile in solarii, cu rasaduri semanate in ianuarie, iar in camp infiintam culturile in jurul datei de 3 mai, cu rasaduri semanate mai tarziu, in prima decada a lunii martie”, explica Dr. Ing. Costel Vinatoru.

De asemenea, mai exista o serie de culturi leguminoase care se infiinteaza direct prin samanta.

„Prin semanare directa putem pune ceapa, care se planteaza in ferestrele iernii. Apoi, avem morcovul, care se seamana primavara devreme, incepand cu luna februarie. Din luna martie, putem infiinta culturi de mazare, morcovi, salata, spanac, patrunjel, verdeturile, chiar si pastarnac. Aici insa trebuie sa tinem cont de un lucru, si anume sa pregatim bine terenul inca din toamna, deoarece trebuie sa profitam de momentul prielnic de la inceputul primaverii”, precizeaza specialistul SCDL Buzau.

Dupa data de 20 aprilie se pot infiinta in camp si culturile termofile, adica legumele care au pretentii mai mari la caldura. „Dupa aceasta data, putem pune castravetii, fasolea, dovleceii, de asemenea si pepenii, atat galbeni cat si cei verzi, sfecla rosie. Aceste legume nu au o rezistenta prea mare la frig, de aceea trebuie sa le plantam dupa ce vremea devine mai calda, spre mijlocul-finalul primaverii”, ne-a mai spus Dr. Ing. Costel Vinatoru.

Anii secetosi, mai buni pentru legumicultori decat cei ploiosi

In prezent, culturile de legume sunt avansate pentru aceasta perioada. Chiar daca ANM a anuntat in urma cu 2 saptamani ca vara anului 2016 ar putea sa fie una secetoasa, specialistul SCDL Buzau spune ca acest lucru nu ii va afecta atat de mult pe legumicultori, daca vor avea la dispozitie surse de irigat.

„Datorita vremii calde, rasadurile au putut fi obtinute cu cheltuieli mai reduse, un lucru foarte important pentru legumicultori. In camp, vegeteaza bine. S-ar putea sa fie ceva probleme cu daunatorii, pentru ca iarna a fost blanda. Sa devina mai agresivi. Insa vom vedea. Speram sa fie un an bun. Pana acum, culturile sunt foarte avansate fata de anii precedenti, datorita vremii calde. Anii secetosi pentru legumiculturi sunt buni, mai buni decat anii ploiosi, dar cu o conditie: sa avem si sursa de irigare. Marea problema in legumicultura e combaterea bolilor si daunatorilor. Cand ne confruntam cu o seceta bolile nu isi fac aparitia atat de agresiv ca in anii ploiosi. In anii ploiosi cea mai mare problema e mana”, ne-a mai declarat Dr. Ing. Costel Vinatoru.

Romania produse in medie peste 3,5 milioane de tone de legume, de pe o suprafata agricola de circa 240.000 de hectare, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.

Share on Facebook